Współpraca biznesu i edukacji – to hasło I Powiatowych Targów Pracy i Edukacji, które dzisiaj odbywają się w hali sportowej w Garwolinie.
W ponad 40 stoikach wystawia się blisko 30 nie tylko lokalnych firm, siedem szkół ponadpodstawowych oraz cztery uczelnie. Jak podkreślano podczas uroczystego otwarcia, spotkanie ma połączyć światy edukacji i biznesu z obustronną korzyścią.
Ekologiczny piknik rodzinny w Dwójce
- Opublikowano: 25 maj 2023, 13:27 Kategoria Edukacja
- piknik ekologiczny, dwójka, garwolin
Wiele atrakcji dla małych i dużych było przewidzianych podczas Ekologicznego Pikniku Rodzinnego, który odbył się w Zespole Szkół nr 2 w Garwolinie.
Czwartek był dniem, który w Dwójce był wypełniony ekologią po brzegi. Finansowany z środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Warszawie piknik był okazją do zabawy i sprawdzenia wiedzy ekologicznej.
22 maja odbył się Finał Wojewódzki XLIV Ogólnopolskiego Turnieju Bezpieczeństwa w Ruchu Drogowym. Zwycięzcami zostali uczniowie Publicznej Szkoły Podstawowej w Górznie.
Zawody były przeprowadzone w PSP nr 14 w Warszawie. Rywalizowały ze sobą zespoły w kategorii młodszej (klasy 4 i 5) i w kategorii starszej (klasy VI – VIII) - zwycięzcy eliminacji rejonowych.
Naukowcy z pasją w Rębkowie
- Opublikowano: 24 maj 2023, 08:30 Kategoria Edukacja
- rębków, gmina garwolin
Uczniowie ze Szkoły Podstawowej im. Armii Krajowej w Rębkowie biorą udział w ogólnopolskim programie edukacyjnym „Być jak Ignacy”.
Koło naukowe „Naukowcy z pasją”, działające przy Szkole Podstawowej im. Armii Krajowej w Rębkowie, bierze udział w VII edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Być jak Ignacy – Zostań Ambasadorem Nauki”. Organizatorem konkursu jest fundacja PGNiG im. Ignacego Łukasiewicza.
Uczennice Dwójki drugie w międzynarodowym konkursie
- Opublikowano: 23 maj 2023, 09:43 Kategoria Edukacja
- białystok, dwójka, konkurs kulinarny
Zuzanna Ipniarska i Alicja Ćwiek z Zespołu Szkół nr 2 w Garwolinie zajęły drugie miejsce w konkursie kulinarnym „Wieprzowina na podlaskim stole”. Zmagania zespołów z Polski i Litwy odbyły się w Białymstoku.
Zadaniem uczestników wczorajszego konkursu było przygotowanie 10 porcji zakąski oraz czterech porcji dania zasadniczego, którego głównym składnikiem miała być wieprzowina.