PoczytajMY w Ekonomiku wyróżnione

Opublikowano: 19 czerwiec 2019, 07:55 Kategoria Edukacja
pocztajmyekonomikgarwolinczytanie

Młodzież z Zespołu Szkół Nr 1 w Garwolinie, pod opieką koordynatora projektu Agnieszki Karwowskiej i Sylwii Kozyry, po raz kolejny wzięła udział w XX Ogólnopolskim Przeglądzie Projektów Młodzieżowych. 

Uczennice Paulina Gawryś, Wiktoria Maciejewska, Karolina Rudzka i Beata Zięcina przygotowały stoisko na Zamku Królewskim w Arkadach Kubickiego, na którym zaprezentowały efekty realizacji projektu „PoczytajMY”. Oprócz wykorzystanych książek, pojawiły się m.in. zabawy „Stwórz z nami naszą opowieść” i konkursy dotyczące postaci z bajek, a także liczne fotografie i gadżety przygotowane przez uczniów pod czujnym okiem  Bogusławy Boguckiej. 

Ostatnie takie zakończenie w Piątce

Opublikowano: 18 czerwiec 2019, 09:21 Kategoria Edukacja
piątkagimnazjumgarwolin

Wiele historycznych aspektów miała uroczystość pożegnania ostatnich klas w Szkole Podstawowej nr 5 w Garwolinie. Mury gimnazjum w Piątce opuścił 17. rocznik uczniów. Ostatni. Powodzenia absolwentom, po raz ostatni, życzył dyrektor Jacek Zowczak, który przechodzi na emeryturę.

Uroczyste zakończenie roku szkolnego dla trzech klas III gimnazjum oraz czterech VIII szkoły podstawowej odbyło się wczoraj. – Mam wrażenie, jakbyśmy dopiero wczoraj spotkali się na inauguracji roku szkolnego, a tymczasem to już zakończenie – rozpoczął dyrektor Jacek Zowczak. – Przed wami droga ku indywidualnemu rozwojowi, ku odkrywaniu nowych możliwości, ku dorosłości – dodał, nie kryjąc wzruszenia w głosie. Po 19 latach pełnienia funkcji dyrektora, Jacek Zowczak odchodzi na emeryturę. Jego kadencja trwała dokładnie tyle, ile przy ul. Janusza Korczaka 10 istniało gimnazjum.

Cenne doświadczenie kucharzy z Dwójki

Opublikowano: 07 czerwiec 2019, 12:12 Kategoria Edukacja
zs 2 garwolindwójka

10-osobowa grupa uczniów klasy I Technikum Żywienia Zespołu Szkół nr 2 w Garwolinie wzięła udział w konkursie ogłoszonym przez UPEMI w ramach projektu „Akademia wiedzy o mięsie od pola do stołu” i znalazła się w ścisłym finale.

W studiu Go Cook w Warszawie pod okiem znanego kucharza Tomasza Królikowskiego uczniowie gotowali potrawy z indyka i wołowiny. Warsztaty nakierowane były na przetwarzanie mięsa w taki sposób, aby wykorzystywać wszystkie elementy i uzyskiwać wykwintne potrawy nie tylko z najdroższego mięsa np.: polędwicy. Uczniowie przygotowali m.in.: burgery wołowe z salsą z mango, stit-fry z indyka z warzywami sezonowymi i noodle.

Czas na zdrowie po raz piąty w Dwójce

Opublikowano: 05 czerwiec 2019, 16:12 Kategoria Edukacja
zs 2 garwolindwójkaczas na zdrowie

Już po raz piąty w Zespole Szkół nr 2 w Garwolinie odbył się festyn „Czas na zdrowie”. Głównymi celami imprezy były propagowanie zdrowego stylu życia oraz integracja z osobami niepełnosprawnymi.

Dzisiaj dziedziniec Dwójki ponownie zatętnił życiem. Po raz piąty szkoła aktywnie włączyła się w promowanie zdrowego stylu życia. Do popołudnia z wieloma atrakcjami zaproszono uczniów m.in. Szkoły Podstawowej nr 2 i wychowanków Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Trzciance. - To już tradycja, że na początku czerwca spotykamy się tutaj, aby promować zdrowy styl życia – mówił, podczas otwarcia imprezy, wicedyrektor szkoły Adam Wyskwar.

Job shadowing nauczycieli Zespołu Szkół nr 2

Opublikowano: 30 maj 2019, 08:24 Kategoria Edukacja
zs nr 2dwójkaerasmus+garwolin

10 nauczycieli przedmiotów zawodowych Zespołu Szkół nr 2 w Garwolinie spędziło dwa tygodnie w Wielkiej Brytanii. Zawodowcy z Dwójki poznali sposób kształcenia, kulturę, język oraz specyfikę pracy w Anglii. W garwolińskiej szkole to pierwszy projekt, skierowany do nauczycieli, realizowany w ramach programu Erasmus+.

„Międzynarodowe staże zawodowe uczniów i nauczycieli z Garwolina” to nazwa projektu, który w tym roku szkolnym realizowany jest w ZS nr 2 w ramach programu Erasmus+. – Przez ostatnie lata współpracowaliśmy, w ramach organizacji praktyk dla uczniów z Niemcami. W tym roku szkolnym nawiązaliśmy kontakt z Wielką Brytanią. Oprócz wyjazdu dla uczniów, projekt przewidywał pobyt nauczycieli przedmiotów zawodowych na zasadzie tzw. job shadowing – mówi wicedyrektor szkoły Adam Wyskwar. – Ten rodzaj projektu zakłada poznanie specyfiki nauczania i pracy w zawodzie uczonym przez nauczyciela. Zajęcia w tej formule polegają na obserwacji pracy na poszczególnych stanowiskach na zasadzie „jeden do jednego” w zakładach pracy bądź na uczelni - wyjaśnia jednoczesny koordynator projektu.

Włoskie staże uczniów z Miętnego

Opublikowano: 22 maj 2019, 07:05 Kategoria Edukacja
Miętne

Kolejna grupa 16 uczniów z Zespołu Szkół w Miętnem wróciła z dwutygodniowego stażu zawodowego we Włoszech finansowanego ze środków Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, realizowanego na zasadach programu Erasmus+. Doświadczenie zdobywali w restauracjach, hotelach, a nawet w winnicy i gaju oliwnym.

Uczennice z technikum żywienia i gospodarstwa domowego swoje kompetencje zawodowe doskonaliły w lokalnych restauracjach specjalizujących się w umbryjskiej kuchni regionalnej: Ristorante Sabatin, Ristorante del Mercato, Ristorante Apollinare, Cuore &Sapore.

Uczniowie technikum hotelarstwa zdobywali doświadczenia zawodowe w renomowanych hotelach Spoleto: Hotel Arca⃰  ⃰  ⃰, Hotel  Carleston⃰  ⃰  ⃰ , Hotel dei Duhi ⃰  ⃰  ⃰  ⃰ .

Prosta droga do zawodu w Miętnem!

Opublikowano: 17 maj 2019, 08:30 Kategoria Edukacja
Miętne

Wybór ścieżki zawodowej, a więc decyzja o przyszłości, jest zawsze bardzo trudna. Zanim młody człowiek zdecyduje o szczegółach, musi odpowiedzieć sobie na pytanie czy chciałby podążać ścieżką kształcenia ogólnego, myśląc o maturze i studiach czy może jego pasje, zdolności i zainteresowania kierują go w stronę kształcenia zawodowego. Ta druga opcja, mimo, że często  niesłusznie spychana na drugi plan, to w dzisiejszych czasach, w których wciąż poszukiwani są wysokiej klasy specjaliści, droga do sukcesu.

Głównym zadaniem stojącym przed szkolnictwem zawodowym jest solidne przygotowanie absolwentów do podjęcia pracy po zakończeniu nauki, a w dłuższej perspektywie do  elastycznego dostosowania się przez nich do zmian na rynku pracy. Podstawą dobrego przygotowania młodzieży do wejścia na rynek pracy jest prowadzenie kształcenia zawodowego, a w szczególności kształcenia praktycznego we współpracy z pracodawcami, które realizowane musi być nie tylko w placówce edukacyjnej, ale także, a może zwłaszcza poza jej murami, np. zakładach produkcyjnych czy przedsiębiorstwach – mówi Lilla Nawrocka, dyrektor Zespołu Szkół im. Stanisława Staszica w Miętnem.

Pojadą na wojewódzki finał konkursu BRD

Opublikowano: 16 maj 2019, 07:56 Kategoria Edukacja
brdkonkursjedynkasp 1

W etapie rejonowym Ogólnopolskiego Turnieju BRD nasz powiat reprezentowały dwie drużyny z Publicznej Szkoły Podstawowej nr 1 w Garwolinie.

Skład zespołów: Zuzanna Domarecka, Małgorzata Kot, Bartłomiej Baran, Filip Świętulski – grupa młodsza oraz: Natalia Zalech, Michał Barański, Michał Michalik – grupa starsza z opiekunem Barbarą Kędziorek.