sobota, 28 września 2024 01:25
Reklama

Ciasto z wiórkami kokosowymi

Znów coś na słodko. Ale może wiórki kokosa chociaż trochę rozweselą nam ten wyjątkowo zimny maj i przybliżą ciepłe kraje... Warto czasem sobie pomarzyć przy herbatce i kawałku ciasta.         {xtypo_feed}Składniki: {/xtypo_feed} Ciasto I: 5 białek ? szklanki cukru 20 dag wiórków kokosowych

Ciasto II (Biszkopt):

5 żółtek

2 całe jajka

? szklanki cukru

? szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka octu

 

Masa:

1 ? szkl. mleka

? szkl. cukru

cukier waniliowy

1 ? łyżki mąki ziemniaczanej

1 ? łyżeczki mąki pszennej

Sposób przygotowania

Ciasto I

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i wiórki. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na to wyłożyć ciasto. Piec około 30 minut w tem. 180oC.

Ciasto II

Jajka ubić z cukrem, dodać pozostałe produkty. Piec około 30 minut w tem. 180oC

Masa

Z podanych produktów ugotować budyń. Ostudzić. Gdy budyń wystygnie , utrzeć go z ? kostki masła roślinnego.

 

Ciasto II (biszkopt) przekroić na pół. Na biszkopt wyłożyć połowę masy. Przykryć ciastem z

wiórkami. Na ciasto z wiórkami wyłożyć pozostałą część masy i wszystko przykryć biszkoptem.

Na wierzch polewa czekoladowa.

 

Przepis Jolanty z Garwolina


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Asia 11.05.2011 12:18
Polecam to ciasto jest pyszne

Reklama
Reklama
Reklama