Ciasto II (Biszkopt):
5 żółtek
2 całe jajka
? szklanki cukru
? szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu
Masa:
1 ? szkl. mleka
? szkl. cukru
cukier waniliowy
1 ? łyżki mąki ziemniaczanej
1 ? łyżeczki mąki pszennej
Sposób przygotowania
Ciasto I
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i wiórki. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na to wyłożyć ciasto. Piec około 30 minut w tem. 180oC.
Ciasto II
Jajka ubić z cukrem, dodać pozostałe produkty. Piec około 30 minut w tem. 180oC
Masa
Z podanych produktów ugotować budyń. Ostudzić. Gdy budyń wystygnie , utrzeć go z ? kostki masła roślinnego.
Ciasto II (biszkopt) przekroić na pół. Na biszkopt wyłożyć połowę masy. Przykryć ciastem z
wiórkami. Na ciasto z wiórkami wyłożyć pozostałą część masy i wszystko przykryć biszkoptem.
Na wierzch polewa czekoladowa.
Przepis Jolanty z Garwolina
Napisz komentarz
Komentarze