Mleko z Garwolina wśród najlepszych
Fundacja Pro-Test pod lupę wzięła tym razem mleko. Spośród badanych marek, drugie miejsce zajęło Mleko Garwolińskie. Zdyskwalifikowany został produkt z Biedronki.
Testerzy fundacji zbadali 14 marek produktów mlecznych (mleko pasteryzowane w niskiej temperaturze oraz wysokiej i dwa rodzaje mleka UHT). Pod uwagę brany były takie parametry jak m.in. poprawność oznakowania etykiety, funkcjonalność opakowania, wyróżniki fizykochemiczne (wartość pH, punkt zamarzania, gęstość, obecność pozostałości antybiotyków oraz obecność ołowiu jako zanieczyszczenia środowiskowego), wartość odżywcza (zawartość białka, tłuszczu, wapnia i jodu), smak, zapach i wygląd ogólny, czystość mikrobiologiczna (obecność bakterii chorobotwórczych, ogólna liczba drobnoustrojów oraz liczba bakterii Bacillus cereus i Enterobacteriaceae), czy zawartość laktulozy.
26.02.2015 07:45