Nazwa kuleczkowanie pochodzi od narzędzia, którego używa się w tym procesie. Ma ono kształt kuli. Na obrabiane powierzchnie kierowane są kulki o różnej wielkości. Dzięki odpowiedniej prędkości (od 50 do 180 m/s) kulki odpowiednio obrabiają materiał.
Jak wygląda kuleczkowanie?
Proces kuleczkowania zazwyczaj poprzedza i kończy odpowiedni proces chemiczny. Przed rozpoczęciem szkiełkowania należy umyć i odtłuścić powierzchnię, przy użyciu odpowiednio dobranych środków chemicznych. Następnie w razie potrzeby przeprowadzany jest proces trawienia, a dopiero potem kuleczkowanie. Po zakończeniu procesu wykonuje się jeszcze pasywację. Kuleczkowanie stali wykonuje się w pomieszczeniu przygotowanym do tego. Gwarantuje to odpowiednią czystość i najwyższą jakość obróbki. Stosowane są też różne gradacje ścierniwa — dopasowywane są one do stopnia wykończenia wyrobu. Do kuleczkowania wykorzystuje się często mikrokulki szklane, które zapewniają najlepszy efekt wizualny (stąd też nazwa szkiełkowanie). Najlepsze efekty można osiągnąć przy powierzchni bez rys oraz uszkodzeń.
Zalety kuleczkowania
Ten proces ma wiele zalet. Przede wszystkim kuleczkowanie stali pozwala na uzyskanie gładkiego efektu na powierzchni. Nie rozciąga materiału, a także zwiększa jego wytrzymałość. Idealnie przygotowuje powierzchnię do dalszej pracy z nimi jak nakładanie kolejnych powłok. A co najważniejsze idealnie zabezpiecza materiał przed korozją. Powierzchnia poddana kuleczkowaniu uzyskuje jednolity kolor. Ten proces nie jest też tak inwazyjny, jak piaskowanie — pozwala odpowiednio zadbać o powierzchnię bez ryzyka jej uszkodzenia.
Napisz komentarz
Komentarze