Zadaniem zawodników było przygotowanie drinka alkoholowego, z kategorii short drink na bazie francuskiej brandy Calvados według własnej receptury. Zawodnicy mieli pięć minut na przygotowanie czterech porcji drinka oraz 15 minut na stworzenie dekoracji. Wszyscy zawodnicy wykonywali również tzw. ?blind test?, polegający na odgadnięciu sześciu smaków spośród syropów barmańskich firmy Monin. Drinki były wykonywane według standardów barmańskich pod czujnym okiem profesjonalnych mistrzów barmańskich SPB ? Okręg Południowy. Ocenie podlegała technika wykonania drinka, jego walory organoleptyczne: smak, aromat, wygląd oraz punkty uzyskane w ?blind test?.
- Na uwagę zasługuje świetny występ naszych uczniów oraz ich umiejętności radzenia sobie z presją czasu, emocjami i stresem związanym z występem na scenie. Reprezentanci nasi mieli również możliwość zmierzenia się z dużą konkurencją oraz zawodnikami reprezentującymi bardzo wysoki poziom umiejętności barmańskich ? przyznają nauczycielki uczniów Dwójki Renata Głowala i Małgorzata Zadróżna-Piłka.
Opiekunowie składają serdeczne podziękowania dyrektor szkoły i radzie Rodziców za umożliwienie wzięcia udziału w tak prestiżowym konkursie oraz wszystkim, którzy przyczynili się do sukcesu. - Serdeczne podziękowania kierujemy do Pana Mikołaja Wonorskiego z firmy LW Master oraz właściciela restauracji Sulbin Pana Marcina Warownego za życzliwość i wszelką pomoc w przygotowaniach do konkursu ? zaznaczają nauczycielki.
łk
fot. ZSP 2 Garwolin
Napisz komentarz
Komentarze