piątek, 27 września 2024 19:20
Reklama

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Kolejny sukces w konkursach rangi ogólnopolskiej odnieśli uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie. Ostatniego dnia maja w Rydułtowach na Śląsku odbyły się II Mistrzostwa Młodych Kucharzy i Kelnerów połączone z I Piknikiem Militarnym. W konkursie kucharskim ZSP nr 2 w Garwolinie reprezentowali Krystian Piątek i Marcin Ochnik. Pierwszym zadaniem uczniów II klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych było ugotowanie 20 litrów grochówki. Jak na piknik militarny przystało, gotowanie odbywało się na kuchni polowej. W drugim etapie nastolatkowie z Garwolina przygotowali roladki schabowe z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi z dodatkami. Po tych konkurencjach jury wyłoniło trzy zespoły do ścisłego finału. A tam podczas gotowania na żywo należało przygotować ?lightowe? wariacje z owoców i warzyw. Uczestnicy mieli do dyspozycji jednakowo wyposażone stanowiska i surowce ze ?skrzyni niespodzianki?. Krystian i Marcin wzbudzali największe zainteresowanie obserwujących pokaz kulinarny, a jury przyznało zespołowi pierwsze miejsce.

Równocześnie z konkursem kucharskim odbył się konkurs kelnerski. Reprezentantem garwolińskiej szkoły był Mateusz Czamara z klasy III TŻiUG. W konkursie eliminacyjnym uczestnicy mieli przygotować i zaserwować kawę cappuccino oraz podać gościom zupę z kubka i tort metodą francuską. Podczas zadania należało pamiętać o regułach jakie obowiązują przy serwisie dań oraz wykonać dekantację wina. Po tych konkurencjach jury zakwalifikowało cztery osoby do ścisłego finału. Konkurencją finałową było filetowanie pstrąga w obecności gościa. Mateusz kolejne zadanie wykonał bezbłędnie co zapewniło mu pierwsze miejsce.

- Jurorzy podczas podsumowania mistrzostw podkreślili bardzo wysoki poziom umiejętności naszych uczniów, zgranie w zespole i profesjonalizm wykonywanych czynności ? podsumowują Renata Głowala i Małgorzata Zadróżna-Piłka, przygotowujące uczniów do konkursu. Nauczycielki dziękują absolwentowi szkoły Jackowi Garnkowi za pomoc w przygotowaniach.

mat. pras.

Zdjęcie główne: Od lewej: K. Piątek, M. Ochnik, M. Czamara


Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy

Mają nie tylko najlepszych kucharzy


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama