piątek, 27 września 2024 19:23
Reklama

Sukces nauczycieli ZSP nr 2 w Garwolinie

Drużyna Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie, reprezentowana przez Elżbietę Buczek i Iwonę Kiełt, zajęła piąte miejsce w III Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym ?Gotuj Lokalnie? dla nauczycieli szkół gastronomicznych. Konkurs odbył się 5-6 kwietnia w Centrum Doram w Warszawie, a jego organizatorem był Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej przy współpracy Akademii Kulinarnej Marcina Bydynka.
Konkurs poprzedzały eliminacje, w których spośród 56 drużyn z całej Polski wybrano 12. Do ostatecznego rozstrzygnięcia stanęły szkoły gastronomiczne z Bytowa, Szydłowca, Katowic, Suchej Beskidzkiej, Kościerzyny, Zielonej Góry, Szczytna, Tych, Kościelca, Elbląga i Gorzowa Wielkopolskiego.

Podczas finału należało przygotować potrawę z antrykotu wołowego z dodatkami produktów regionalnych i lokalnych. Garwolińska drużyna wykorzystała w przepisie m.in. jabłka grójeckie, czosnek latowicki, wiśnie nadwiślańskie, a także warzywa od lokalnych producentów i masło garwolińskie.

Udział nauczycieli w finale dał możliwość uczniom uczestnictwa w projekcie i zmierzenia się w specjalnym konkursie, który odbędzie się na przełomie września i października.

ZSP 2 Garwolin/opr. Redakcja

Zdjęcie główne, kolejność od lewej: Iwona Kiełt, Elżbieta Buczek


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama