piątek, 27 września 2024 19:19
Reklama

Młodzi kucharze docenieni

Krystian Piątek i Marcin Ochnik, uczniowie klasy 2 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, zostali finalistami konkursu kulinarnego ?Lubelskie Inspiracje w Kuchni Polskiej?. Według Radosława Oseka, członka jury, uczniowie okazali się najlepszym zespołem. 31 marca drugoklasiści z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie debiutowali w konkursowych zmaganiach. Od początku zespół wykazywał się ogromną pomysłowością, kreatywnością i precyzją w wykonywaniu potraw konkursowych. Profesjonalizm pracy i niekonwencjonalne produkty wykorzystane przez uczniów zwróciły szczególną uwagę jury.

Jajo poszetowe podane na wiosennych kiełkach w towarzystwie sosu holenderskiego i kawioru z kiszonej kapusty podano jako przekąskę. Jako danie główne drużyna chłopców przygotowała halibuta z crunchy?em z pszczelego pyłku w towarzystwie lekkiej soczewicy z chutney?em z kumkwatu.

I miejsce zapewniło Krystianowi i Marcinowi sporządzenie kawioru z soku kiszonej kapusty, bezbłędne wykonanie sosu holenderskiego, użycie pyłku pszczelego, kiełków buraka i jarmużu oraz przygotowanie chipsa z chleba razowego.

Zwycięzcy otrzymali nagrody rzeczowe, dyplomy oraz książkę kucharską z dedykacją od Michela Moran ? właściciela Restaurant Bistro de Paris, znanego również z programu Master Chef i Master Chef Junior.

Uczniów do konkursu przygotowywały Renata Głowala i Małgorzata Zadróżna-Piłka.

mat.pras./oprac. ab


Młodzi kucharze docenieni

Młodzi kucharze docenieni

Młodzi kucharze docenieni

Młodzi kucharze docenieni

Młodzi kucharze docenieni

Młodzi kucharze docenieni

Młodzi kucharze docenieni

Młodzi kucharze docenieni


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama