Obchodzony już po raz czwarty w garwolińskim ?ekonomiku? Dzień Ziemi oficjalnie otworzyła dyrektor szkoły Hanna Wilczek. Pani dyrektor na samym wstępie uświadomiła zgromadzonej w auli społeczności szkolnej problemy żywieniowe, z jakimi borykają się najbiedniejsze kraje na świecie.
Młodzież wysłuchała także wykładu na temat zagrożenia, w obliczu jakiego w niedalekiej przyszłości może stanąć ludzkość, jeżeli wcześniej nie zatroszczy się w odpowiednie sposoby produkowania żywności dla zwiększającej się populacji ludzkiej.
Uczniowie pogłębili także wiedzę o niezwykle prężnie rozwijającej się formie pozyskiwania żywności ze środowiska wodnego, jaką jest akwakultura. Ciekawą prezentację przygotowali także sami uczniowie. Dotyczyła ona gastronomii molekularnej pozwalającej na otrzymywanie produktów żywnościowych dzięki rozbijaniu cząsteczek, czyli molekuł.
Obchodom Dnia Ziemi w ?ekonomiku? towarzyszy także wystawa prac z fotografiami i informacjami dotyczącymi głodu na świecie. Specjalnie przygotowane tematyczne gazetki przez najbliższy tydzień oglądać będzie można na szkolnych korytarzach.
Obchody Międzynarodowego Dnia Ziemi w ZSP nr 1 w Garwolinie to już tradycja. Uczniowie i pedagodzy każdego roku próbują zwrócić uwagę na ważne problemy dotyczące naszej planety. Jest to także dobra okazja do tego, aby uświadomić uczniom, że ta Ziemia należy nie tylko do nas ? obecnie żyjących. Powinniśmy więc zrobić wszystko, aby pozostawić ją w niezniszczonym stanie kolejnym pokoleniom i przyszłym cywilizacjom.
mat.pras./oprac. jd
Napisz komentarz
Komentarze