Na stołach pojawiała się obfitość potraw: racuchy, pyzy, pierogi, kluski, kapusta, marynowana słonina z cebulą i octem, boczek, kiszka, placki drożdżowe. Po północy czyszczono naczynia z najmniejszej odrobiny tłuszczu. Rozpoczynała się bowiem Środa Popielcowa i Wielki Post ? przed laty o wiele bardziej rygorystyczny niż teraz.
Jak co roku zwyczaje zapustne przypomniano w Galerii Siedlce, gdzie wystąpił zespół ludowy ?Lalinianki? z Lalin. Zespół przygotowywał się do ,,Kusaków? pod okiem Wandy Księżopolskiej etnograf z Centrum Kultury i Sztuki i Muzeum Regionalnego w Siedlcach. Impreza była okazją do sprawdzenia swoich umiejętności aktorskich i tanecznych. Uczestnicy mieli możliwość skosztowania zapustnych potraw przygotowanych między innymi przez zespół z gminy Borowie.
mat. pras./opr. łk
Napisz komentarz
Komentarze