Składniki:
1) Ziemniaki ? 2 sztuki
2) Pieczarki ? 20 dag
3) Marchew ? 2 sztuki
4) Pietruszka (korzeń) ? 1 sztuka
5) Batat ? 1 sztuka
6) Cukinia ? 1 sztuka
7) Groszek zielony ? 1/3 puszki
8) Kukurydza ? 1/3 puszki
9) Oliwki zielone ? około 10 sztuk
10) Oliwki czarne ? około 10 sztuk
11) Cebula ? 2 duże sztuki
12) Czosnek ? główka
13) Kostki rosołowe drobiowe i cielęce, 5 sztuk
14) Oliwa z oliwek
15) Pomidory krojone ? 2 puszki
16) Sól, pieprz, zioła prowansalskie, tabasco, cukier
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa obrać i pokroić. W dużym garnku rozgrzać oliwę (tyle, by zakryła dno garnka) wrzucić pokrojoną w plasterki cebulę i pieczarki. Dusić chwilę pod przykryciem, aż pieczarki się skurczą, a cebula zmięknie, dodać czosnek i pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i marchew, bataty. Po chwili wrzucić cukinię. Chwilę smażyć, zalać wodą (tak, aby przykryć warzywa, ale żeby zupa była bardzo gęsta) i wrzucić kostki rosołowe. Gotować do momentu, gdy warzywa będą miękkie, dodać pomidory z puszki, kukurydzę, grosze i oliwki. Doprawić do smaku łyżeczką cukru, solą, dużą ilością pieprzu i odrobiną tabasco oraz ziołami prowansalskimi. Można podawać samą zupę, można z makaronem.
Smacznego! Madź
Napisz komentarz
Komentarze