sobota, 28 września 2024 15:20
Reklama

Włoska zupa minestrone

Prawdziwa warzywna bomba. W sam raz na letnie upały. I choć przepis włoski, makaronu tu nie znajdziecie. - Na dobrą sprawę składniki można dobierać według uznania, niemniej ja podałam te, które  wykorzystałam - przekonuje nasza czytelniczka, która nadesłała przepis.

 

 

Składniki:

1) Ziemniaki ? 2 sztuki

2) Pieczarki ? 20 dag

3) Marchew ? 2 sztuki

4) Pietruszka (korzeń) ? 1 sztuka

5) Batat ? 1 sztuka

6) Cukinia ? 1 sztuka

7) Groszek zielony ? 1/3 puszki

8) Kukurydza ? 1/3 puszki

9) Oliwki zielone ? około 10 sztuk

10) Oliwki czarne ? około 10 sztuk

11) Cebula ? 2 duże sztuki

12) Czosnek ? główka

13) Kostki rosołowe drobiowe i cielęce, 5 sztuk

14) Oliwa z oliwek

15) Pomidory krojone ? 2 puszki

16) Sól, pieprz, zioła prowansalskie, tabasco, cukier

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa obrać i pokroić. W dużym garnku rozgrzać oliwę (tyle, by zakryła dno garnka) wrzucić pokrojoną w plasterki cebulę i pieczarki. Dusić chwilę pod przykryciem, aż pieczarki się skurczą, a cebula zmięknie, dodać czosnek i pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i marchew, bataty. Po chwili wrzucić cukinię. Chwilę smażyć, zalać wodą (tak, aby przykryć warzywa, ale żeby zupa była bardzo gęsta) i wrzucić kostki rosołowe. Gotować do momentu, gdy warzywa będą miękkie, dodać pomidory z puszki, kukurydzę, grosze i oliwki. Doprawić do smaku łyżeczką cukru, solą, dużą ilością pieprzu i odrobiną tabasco oraz ziołami prowansalskimi. Można podawać samą zupę, można z makaronem.

Smacznego! Madź


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama