Głównymi celami konkursu było m.in. kultywowanie i promocja charakterystycznych dla naszego regionu tradycji ludowych oraz zgromadzenie wiedzy na temat oryginalnych potraw, tradycyjnie wytwarzanych w gospodarstwach domowych. Organizatorom zależało również na odkryciu produktów charakterystycznych dla danej gminy i wsi, które mogłyby stać się wizytówką regionu.
Każdy z zespołów przygotował pięć staropolskich potraw podlegających opinii jury, któremu przewodniczył proboszcz parafii Borowie, ks. Dariusz Parafiniuk. Wśród dań znalazły się takie rarytasy jak kapusta leniwa, fajercarze, marchwiarze, buracarze, kapusta z kaszą jaglaną i grzybami, kapusta siwa z grochem, parzaki, dynia z pyzami, a także nalewka ?stara zakurnica?. Przy ocenie szczególną uwagę zwracano na estetykę podania, smak potrawy, stopień trudności wykonania, czas przygotowania oraz sposób prezentacji. Nie wyłoniono zwycięzcy. Wszystkie zespoły zostały uhonorowane, otrzymując nagrody pieniężne oraz dyplomy.
Konkursowi towarzyszyły również dwie wystawy. Jedna z nich to prace ludowego artysty Wiktora Muchy z Borowia. Druga to eksponaty z Izby Regionalnej w Lalinach.
mat. pras./opr. mm
Napisz komentarz
Komentarze