Przepustką dla trojga uczniów ZSP nr 2 w Garwolinie do decydującego etapu była sufletowa wariacja na temat babki ziemniaczanej z sosem kurkowym, pesto bazyliowo-pietruszkowym z musem marchwiowo-imbirowym. Całość podawana jest na koszyczku z parmezanu, mikście sałaty z winegret kolendrowo-miętowym. Przepis i zdjęcia potrawy w Łomży pod lupę wzięło profesjonalne jury. Oprócz efektu końcowego, przy ocenie, komisja brała pod uwagę uzasadnienie wyboru potrawy. Garwolińska wariacja na temat babki ziemniaczanej okazała się przepustką do wielkiego finału.
23 października osiem najlepszych drużyn miało dwie godziny, aby ponownie wykonać potrawę, gdzie królem będzie ziemniak. Gotowaniem potrawy z Garwolina zajęli się Mateusz Półtorak i Kamil Dróżdż. Równie istotnym kryterium oceny, co smak, dobór dodatków, oryginalność, sprawna praca zespołu, była wiedza teoretyczna. Dagmara Burkowska była odpowiedzialna m.in. za przygotowanie rysu historycznego potrawy oraz aranżację stanowiska prezentującego danie konkursowe.
Wszystkie te elementy zespołu z ?Dwójki? zostały docenione przez jury. Komisja przyznała szkole z Garwolina pierwsze miejsce. W nagrodę uczniowie będą mogli bezpłatnie skorzystać z wybranego kursu Akademii Kurta Schellera.
? Dzięki takim konkursom nasza młodzież może się rozwijać. My, jako szkoła inspirujemy ich do działania i tak wspólnymi siłami można osiągnąć sukces ? mówi Elżbieta Buczek, która z Renatą Głowalą i Iwoną Kiełd przygotowywała uczniów do konkursu. ? Jury w Łomży podkreślało niezwykły kunszt techniczny uczniów i pracę z pełnym zaangażowaniem ? dodaje.
Łukasz Korycki
fot. ZSP 2 Garwolin
Napisz komentarz
Komentarze