sobota, 28 września 2024 03:20
Reklama

Ekspresowa zupa grzybowa

Nie tylko bardzo smaczna, ale i dietetyczna. Najlepszy sposób na szybki obiad po pracy, kiedy dopada nas niekoniecznie mały głód.           {xtypo_feed}Składniki: {/xtypo_feed} 1) 25 gramów suszonych borowików 2) 40 dag pieczarek 3) 500 ml bulionu 4) Garść startego żółtego sera

5) 100 ml śmietany

6) Łyżka oliwy z oliwek

7) 4 ząbki czosnku

8) Sól, pieprz

9) Świeży szczypiorek

Sposób przygotowania

Borowiki włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem, następnie wstawić do kuchenki mikrofalowej na 3 minuty. Należy uważać, żeby woda nie wykipiała. Następnie odstawić na około 10 minut.

W międzyczasie posiekać pieczarki. Do rondelka wlać oliwę z oliwek i wrzucić czosnek (na zimną oliwę), następnie wrzucić drobno pokrojone pieczarki i chwilę dusić po przykryciem, następnie wlać bulion i 2-3 łyżki wody, w której moczą się borowiki. Pieczarki gotować na wolnym ogniu około 10 minut, następnie dodać wodę z grzybów oraz śmietanę połączoną z drobno posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem i gotować kolejne 6-8 minut. Po tym czasie sprawdzić czy pieczarki są wystarczająco miękkie, dodać drobno pokrojone borowiki i pogotować jeszcze chwilę, wsypać starty ser i zaraz potem podawać.

Smacznego!

Madź

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama