5) 100 ml śmietany
6) Łyżka oliwy z oliwek
7) 4 ząbki czosnku
8) Sól, pieprz
9) Świeży szczypiorek
Sposób przygotowania
Borowiki włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem, następnie wstawić do kuchenki mikrofalowej na 3 minuty. Należy uważać, żeby woda nie wykipiała. Następnie odstawić na około 10 minut.
W międzyczasie posiekać pieczarki. Do rondelka wlać oliwę z oliwek i wrzucić czosnek (na zimną oliwę), następnie wrzucić drobno pokrojone pieczarki i chwilę dusić po przykryciem, następnie wlać bulion i 2-3 łyżki wody, w której moczą się borowiki. Pieczarki gotować na wolnym ogniu około 10 minut, następnie dodać wodę z grzybów oraz śmietanę połączoną z drobno posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem i gotować kolejne 6-8 minut. Po tym czasie sprawdzić czy pieczarki są wystarczająco miękkie, dodać drobno pokrojone borowiki i pogotować jeszcze chwilę, wsypać starty ser i zaraz potem podawać.
Smacznego!
Madź
Napisz komentarz
Komentarze