środa, 22 stycznia 2025 05:11
Reklama
Reklama

Zimowa dieta - co jeść, aby nie przytyć i zachować energię?

Lato to sezon w roku pełen warzyw, owoców, w którym bez trudu można przygotować lekkie, wartościowe i pożywne śniadanie, obiad i kolację. Jest nam łatwiej zadbać o swoją nienaganną sylwetkę i zdrowie. Tymczasem zimą zagadnienie jest o wiele bardziej złożone. Nie możemy cieszyć się obecnością sezonowych warzyw i owoców, brak również wielu cennych, świeżych składników w diecie. Jak jeść zimą, by nie przytyć, a jednocześnie zachować energię? Przyjrzyjmy się ciekawemu zagadnieniu z bliska.

Zimą należy właściwie komponować własne posiłki. W praktyce oznacza to, że należy zadbać na własnym talerzu o właściwy stosunek białek, tłuszczy, jak również węglowodanów. Żeby nie przytyć zimą warto zadbać o zwiększoną ilość białka na rzecz zmniejszonej ilość węglowodanów. W związku z tym warto wybrać więcej mięsa, sałaty, nabiału, a mniej ziemniaków, kasz, makaronów. Takie rozwiązanie sprawi, że będziemy mieć mnóstwo energii do działania i wykonywania codziennych obowiązków, a jednocześnie nie będziemy musieli martwic się o wzrost masy ciała. Na szczególną uwagę zasługuje także fakt, że należy całkowicie wyeliminować albo mocno ograniczyć we własnej diecie żywność wysokoprzetworzoną, jedzenie typu fast- food, jak również słodycze. Jeśli będziemy kierować się takimi wskazówkami, zdecydowanie zwiększymy własną szansę na utrzymanie masy ciała, z jaką rozpoczęliśmy sezon zimowy. 

Zmniejsz zjadane porcję 

Dla zdecydowanej większości z nas zima to okres w roku, w którym nasza aktywność fizyczna spada. Spędzamy o wiele mniej czasu na świeżym powietrzu ze względu na mniej sprzyjające warunki atmosferyczne niż te, jakie panują latem albo wiosną. W praktyce oznacza to, że zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu spada. Należy więc dopasować wielkości porcji do własnych potrzeb żywieniowych. Najczęściej idealnym wyborem jest zmniejszenie dostarczanej ilości pożywienia. Co więcej, należy także pożegnać się z posiadaniem przekąsek między posiłkami. To najgorsze, co można sobie zafundować, zwłaszcza w przypadku chęci ograniczenia podaży kalorii.

Co jeść zimą, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i tą samą wagą?

Analizując idealną dietę zimową warto wskazać na kilka drogocennych składników, które będą dostarczać do naszego organizmu wielu cennych witamin, minerałów, jak również składników odżywczych. Do tej grupy zaliczyć należy m.in.:

  • Miód,

  • Imbir,

  • Cytrynę,

  • Mrożone warzywa i owoce,

  • Pomarańcze,

  • Granaty,

  • Przyprawy korzenne (goździki, kardamon, cynamon, anyż)

i wiele innych. Są to prawdziwe bomby witaminowe. Należy także pamiętać o właściwej suplementacji. Często zdarza się, że samo wartościowe pożywienie nie zaspokaja wszystkich naszych potrzeb żywieniowych. Apteka Kolorowa to miejsce, gdzie można sięgnąć po wartościowe produkty wspierające odporność. Podczas zimowej diety, by prowadzić dobrą dietę, warto suplementować witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę D3. Koniecznie warto wybrać także cynk, selen, magnez, czy żelazo. Można samodoskonalenie wybierać poszczególne suplementy diety, bądź sięgać po gotowe kompozycja. Wybór zależy od indywidualnych potrzeb i preferencji każdego organizmu. 

Zadbaj o wartościową dietę dla siebie na okres zimy, a uda Ci się każdego dnia cieszyć doskonałą kondycją, siłą i chęcią do działania, a Twoje odbicie w lustrze będzie dla Ciebie w pełni satysfakcjonujące.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama