Prawdziwki marynowane doskonale komponują się jako dodatek do wędlin, pasztetów i pieczonych mięs podawanych na zimno, mogą również stanowić smakowity element sałatek, tatara czy domowego sosu tatarskiego. Przepyszne borowiki marynowane można zamówić odwiedzając delikatesy Magdy Gessler: https://delikatesy.ufukiera.pl/przetwory.
Marynowane kurki
Pieprznik jadalny, powszechnie znany jako kurka lub lisiczka, to popularny gatunek grzyba o wyjątkowych właściwościach smakowych. Kurki, nazywane również lisiczkami, są cenione ze względu na długotrwałe utrzymanie świeżości, co stanowi ich znaczącą zaletę.
Takie grzyby do marynowania mają szerokie zastosowanie w kuchni, a ich charakterystyczny smak zaskakuje nawet najbardziej wymagające podniebienia. Smak młodych kurek jest delikatny, podczas gdy starsze posiadają lekko pieprzny posmak, co tłumaczy ich ludową nazwę - pieprznik.
Marynowane w occie kurki stanowią doskonałą przekąskę, szczególnie pasującą do dań mięsnych, jako dodatek do sałatek, kanapek lub sosów. Pomimo niewielkiej popularności, można także smażyć marynowane kurki i użyć ich jako farszu do potraw takich jak pieczenie, naleśniki czy pierogi.
Od starożytności znane były także właściwości zdrowotne tych grzybów, które znajdowały zastosowanie w ludowej medycynie. Stosowano je w leczeniu problemów z wątrobą, do poprawy kondycji narządu wzroku oraz w celu wzmacniania odporności organizmu.
Marynowane rydze
Kolejne grzyby do marynowania posiadają charakterystyczne kapelusze o intensywnie czerwonym lub pomarańczowym kolorze o średnicy około 10 cm. Pod kapeluszami znajdują się dość gęsto rozmieszczone blaszki o pomarańczowym odcieniu. Składają się głównie z wody, stanowiąc około 90% swojej zawartości, jednocześnie dostarczając obfitą ilość witamin z grupy B, a także witamin C, D oraz E.
Podobnie jak inne produkty marynowane w occie, rydze doskonale sprawdzają się jako przystawka, zarówno na co dzień, jak i przy wyjątkowych okazjach czy spotkaniach towarzyskich. To jednak nie wszystko. Rydze doskonale komponują się z tradycyjnymi daniami, takimi jak kasze, pierogi czy sosy, dlatego zawsze warto mieć pod ręką słoiczek z tymi grzybami. Ich wyjątkowe właściwości nadają każdej potrawie intensywny smak i aromat.
Napisz komentarz
Komentarze