piątek, 27 września 2024 13:26
Reklama

Uczennica Dwójki Mistrzem Młodych Kelnerów

W ostatnich dniach uczennice Zespołu Szkół nr 2 w Garwolinie osiągnęły znaczące sukcesy w konkursach z branży gastronomicznej. 21 kwietnia w Grodzisku Mazowieckim odbył się V Regionalny Konkurs Gastronomiczny „Regionalne podróże kulinarne 2023”  Konkurs skierowany był do uczniów klas gastronomicznych. Składał się z części teoretycznej, w której należało się wykazać znajomością tematyki kuchni staropolskiej oraz przygotować  aranżację stołu do prezentowanej potrawy w duchu tematu przewodniego „Kuchnia staropolska w nowoczesnym wydaniu”.

Część praktyczna polegała na opracowaniu własnych receptur na danie zasadnicze i deser zgodnie z tematem konkursu. W zmaganiach wzięły udział dwie uczennice Techniku Żywienia i Usług Gastronomicznych w Garwolinie. Maja Rusak z klasy 3 TŻiUG w części kulinarnej przygotowała klopsiki wieprzowe w sosie śliwkowym, buraczki glazurowane z jabłkiem i pęczakotto oraz deser -chrupiąca rurka z kremem z białej czekolady i malin, sos buraczano malinowy z cynamonem i kardamonerm. Jury konkursu przyznało Mai Rusak trzecie miejsce oraz dwa wyróżnienia za smak potraw i przygotowanie dania zasadniczego. Oliwia Wiśnioch,  uczennica klasy 3 TŻiUG, reprezentowała garwolińską szkołę  w  części teoretycznej oraz nakryła pięknie stół. Jury przyznało Oliwii 3. miejsce.

Opiekunami uczennic są Małgorzata Zadróżna–Piłka i Marta Szymborska.

W poniedziałek, 24 kwietnia w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Siedlcach odbyła się V edycja konkursu ogólnopolskiego  Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2023. W rozgrywkach wzięli udział uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski.

Patronat Honorowy nad konkursem objęło Ministerstwo Edukacji Narodowej, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Prezydent Miasta Siedlce oraz Starosta Powiatu Siedleckiego. Organizatorami  konkursu byli : Stowarzyszenie Kelnerów Polskich oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Siedlcach.

Uczestnicy zawodów najpierw rozwiązali test wiedzy kelnerskiej a następnie  sprawdzili swoje umiejętności w  wielu praktycznych dla tego zawodu konkurencjach . Były to : serwis soku pomarańczowego z karafki, nakrycie stołu dla dwóch osób do wylosowanego menu zgodnie z zasadami oraz serwis wina różowego. Po tych konkurencjach jury zawodów  kelnerskich wyłoniło czterech uczestników do ścisłego finału. Wśród nich była też uczennica z klasy IV TŻUiG 5 z Dwójki – Aleksandra Błażejczyk. Ostatnią, finałową konkurencją był serwis francuski dania głównego z wykorzystaniem trzech chwytów sztućcami serwisowymi .

Decyzją jury Aleksandra Błażejczyk wykazała się największą wiedzą i umiejętnościami kelnerskimi i uzyskała tytuł Mistrza Młodych Kelnerów 2023!

Uczennicę do konkursu przygotowała Małgorzata Zadróżna-Piłka. 

mat. pras.


Uczennica Dwójki Mistrzem Młodych Kelnerów

Uczennica Dwójki Mistrzem Młodych Kelnerów

Uczennica Dwójki Mistrzem Młodych Kelnerów

Uczennica Dwójki Mistrzem Młodych Kelnerów

Uczennica Dwójki Mistrzem Młodych Kelnerów

Uczennica Dwójki Mistrzem Młodych Kelnerów

Uczennica Dwójki Mistrzem Młodych Kelnerów

Uczennica Dwójki Mistrzem Młodych Kelnerów

Uczennica Dwójki Mistrzem Młodych Kelnerów

Uczennica Dwójki Mistrzem Młodych Kelnerów

Uczennica Dwójki Mistrzem Młodych Kelnerów

Uczennica Dwójki Mistrzem Młodych Kelnerów

Uczennica Dwójki Mistrzem Młodych Kelnerów

Uczennica Dwójki Mistrzem Młodych Kelnerów

Uczennica Dwójki Mistrzem Młodych Kelnerów

Uczennica Dwójki Mistrzem Młodych Kelnerów


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama