sobota, 28 września 2024 01:27
Reklama

Kakao — dlaczego warto regularnie je spożywać?

Nie bez przyczyny ceremonialne kakao przyrządzony z nasion kakaowca jest określane mianem indiańskiego napoju bogów. Dodanie tego proszku do rozmaitych deserów pozwala na uzyskanie wyjątkowego smaku, a jednocześnie umożliwi dostarczenie do organizmu szereg substancji odżywczych, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Kakao, czyli naturalny sposób na poprawę nastroju i koncentracji Regularne spożycie kakao to doskonały sposób na zadbanie o dobre samopoczucie. Bogactwo w tym produkcie takich substancji, jak:
  • fenyloetyloamina,
  • kofeina,
  • teofilina, a także
  • teobromina

sprawia, że osoba spożywająca ten produkt może liczyć na lepszy nastrój i wyższy poziom pobudzenia. Z drugiej strony bogactwo flawonoidów w takim produkcie jak gorzka wysokiej jakości czekolada w związku z wysoką zawartością kakao sprawia, że jest ona polecana w formie przekąski podczas nauki. To właśnie ze względu na ich obecność osoba spożywająca ten charakterystyczny ciemnobrązowy proszek może liczyć na poprawę funkcji poznawczych, co zwiększa zdolność koncentracji, jak również zapamiętywania. Dzięki temu proces przyswajania wiedzy przebiega w znacznie sprawniejszy sposób. Oprócz tego badania dowodzą korelacji między regularnym spożyciem kakao a redukcją poziomu stresu i zmęczenia, co ma znaczący wpływ na jakość życia.

 

Regularne spożycie kakao zwiększa szanse na długowieczność

 

Wprowadzenie kakao do swojej diety to również możliwość wydłużenia swojego życia. Wszystko za sprawą obecnych w nim substancji takich, jak

  • katalaza,
  • koenzym Q, a zwłaszcza
  • epikatechina.

To właśnie dzięki nim osoby, które starają się systematycznie sięgać po produkty zawierające wysoką zawartość kakao, mogą liczyć na realną ochronę przed szeregiem chorób cywilizacyjnych takich, jak:

  • nowotwory, a w szczególności raka jelita grubego, za sprawą obecności w nim wielu przeciwutleniaczy,
  • insulinooporność, dzięki bogactwu w kakao polifenoli, warto nadmienić, że gdy nie zawiera ono cukru, charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, więc mogą je z powodzeniem spożywać osoby zmagające się z cukrzycą, a także
  • choroby układu sercowo-naczyniowego ze względu na obecność w tym produkcie spożywczym licznych flawonoli, a także zdolności do obniżania ciśnienia tętniczego krwi,

Poza tym redukuje ono negatywny wpływ na zdrowie organizmu szkodliwych czynników pochodzących z otoczenia zewnętrznego. Kakao poprawia nie tylko długość, ale również jakość życia. Jego spożycie zmniejsza ryzyko wystąpienia u osoby starszej demencji.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama