Każdy region Polski słynie z innych potraw wielkanocnych. Zdarza się, że niektóre się powielają, lecz pod inną nazwą. Zaś część z nich w ogóle nie jest powszechnie znana. Są smakosze, których interesują takie tematy. W dobie internetu możemy znaleźć przepis na każdą potrawę.
Cały proces przygotowawczy dań oraz ciast jest świetnym elementem łączenia rodzin oraz wytwarzania relacji międzyludzkich. Przepisy na potrawy i wypieki nieraz przekazywane były, nawet ustnie, z pokolenia na pokolenie, np. przepis na wielkanocny żurek na zakwasie. Z roku na rok te notatki używa się do tworzenia kolejnych wyjątkowych dań. Po przygotowaniu wszystkiego można wspólnie z rodziną zasiąść przy stole, a także nacieszyć się sobą.
Jakie potrawy wielkanocne są znane na Śląsku?
Śląsk jest znany z kilku potraw wielkanocnych. Królują tu z ciast i wypieków przede wszystkim:
- kołocze,
- drożdżowe baranki,
- maślane zajączki,
- buchty,
- strucle,
- babki majonezowe.
Z kolei z dań głównych można wymienić: żur śląski z kiełbasą, ziemniakami oraz boczkiem, zieloną zupę lub sztab sztygarski. Najbardziej wyróżniającym się daniem jest rolada z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Ten pyszny obiad zjemy w różnych restauracjach nie tylko z okazji świąt. Jest tak popularne, że gości w niejednej karcie. Na Śląsku Cieszyńskim bardzo znany jest murzin wielkanocny z białą kiełbasą, który coraz większy prym wiedzie w różnych rejonach Polski. Spośród ciast natomiast na uwagę zasługuje Owocowy chlebiczek wielkanocny, czyli drożdżowe ciasto, w którego środku znajdują się: masa owoców i bakalii, w tym śliwki, orzechy, daktyle, suszone gruszki, rum oraz cytryna.
Co z tradycyjnych dań wielkanocnych zjemy w Małopolsce?
Ze smaków wielkanocnych związanych z Małopolską na szczególne uznanie zasługują: chrzanówka lanckorońska oraz strząska. Na Podhalu w kuchni góralskiej znana jest sodra, inaczej nazywana również krzonowiną, chrzonicą lub święceliną. To nic innego jak zupa chrzanowa. Trzeba podkreślić, że u nich na stole popularne są także dania z jagnięciny.
Co zjemy wielkanocnego na Kaszubach?
Na Kaszubach tradycyjnym daniem wielkanocnym jest prażnica. Jest to jajecznica smażona na boczku, słoninie lub wędzonej rybie. Innymi ważnymi potrawami są również: gotowana szynka, zylc, czyli galaretka wieprzowa z nóżek, wątrobianka lub salceson. Jeśli chodzi o ciasta, to do ulubionych smaków Kaszubów należą: babka oraz młodzowy kuch z kruszonką, czyli ciasto drożdżowe z kruszonką.
Napisz komentarz
Komentarze