Co to jest gluten?
Mianem glutenu określa się wszelkie białka występujące w zbożach. Najczęściej spotykany jest w pszenicy i jej odmianach. Występuje również w pszenżycie, życie oraz jęczmieniu. To właśnie one odpowiadają za kleistość ciasta, z którego powstaje pieczywo oraz makarony. Gluten zapewnia wypiekom puszystość, świeżość oraz odporność na wysychanie. Duży wybór produktów bezglutenowych oferuje https://leclerc-online.pl/produkty-bezglutenowe.
Produkty zbożowe, to nie jedyne źródło glutenu. Można go znaleźć również w wielu przetworzonych produktach żywnościowych. Jest świetnym nośnikiem aromatów, dlatego często dodawany jest dla podniesienia walorów smakowych potraw.
Nietolerancja glutenu – objawy
Niewątpliwie gluten może wywoływać reakcje alergiczne wśród sporej grupy osób. Jednak nie każdy objaw dotyczy tego samego rodzaju schorzenia. Gluten wywołuje takie stany chorobowe jak:
- nadwrażliwość na gluten,
- alergia na gluten,
- choroba duhringa,
- celiakia.
Każda z wyżej wymienionych jednostek chorobowych objawia się przez odmienne symptomy. Najbardziej dokuczliwa i niebezpieczna dla zdrowia jest z pewnością Celiakia. Jest to choroba genetyczna o podłożu autoimmunologicznym. W tym przypadku spożywanie glutenu powoduje uszkodzenia w kosmkach jelitowych, co w konsekwencji utrudnia wchłanianie wartości odżywczych. W przypadku pozostałych dolegliwości najczęstsze objawy to bóle brzucha, swędzące wysypki, wymioty, czy biegunka.
Kto powinien wykluczyć gluten?
Z pewnością gluten nie powinien być spożywany przez osoby, u których powoduje różne nietolerancje. Jego wpływ na organizm osoby uczulonej jest bardzo szkodliwy. Dieta bezglutenowa jest dość trudna do skomponowania, lecz nie niemożliwa. W sklepach można znaleźć sporo produktów, dzięki którym dieta osoby wrażliwej na gluten będzie urozmaicona.
Promowanie diety bezglutenowej jako najlepszej dla wszystkich jest niestety błędem. Nie ma dowodów naukowych na to, że zdrowe osoby powinny porzucić gluten. Produkty zbożowe poza glutenem zawierają inne składniki odżywcze. Zastąpienie ich produktami bezglutenowymi może prowadzić do niedoborów żywieniowych oraz przybierania na wadze.
Materiał partnera
Napisz komentarz
Komentarze