Jakie są korzyści z flawonoidów?
W ostatnich latach społeczność naukowa lepiej zrozumiała korzyści płynące z flawonoidów. Flawonoidy mogą wykazywać właściwości przeciwzapalne i wzmacniające układ odpornościowy. Flawonoidy mają silne właściwości antyoksydacyjne. Wolne rodniki to niestabilne cząsteczki, które mogą uszkadzać komórki skóry, powodując choroby i starzenie się organizmu. Flawonoidy mają również właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe, a niektóre doniesienia wskazują, że mogą one zwiększać produkcję przeciwciał, przyczyniając się w ten sposób do wzmocnienia układu odpornościowego. Chociaż rola flawonoidów w zwalczaniu niektórych chorób nie jest pewna, to dieta bogata w pokarmy zawierające flawonoidy ma tendencję do zapobiegania nowotworom. Obecność flawonoidów w owocach i warzywach częściowo wyjaśnia, dlaczego dietetycy i catering dietetyczny Szczecin proponują diety zgodne z zasadą "5 razy dziennie" zapobiega chorobom układu krążenia i chorobom neurodegeneracyjnym.
Klasyfikacja flawonoidów
Flawonoidy można podzielić na różne podklasy w zależności od tego, do którego węgla pierścienia C przyłączony jest pierścień B oraz od stopnia nienasycenia i utlenienia pierścienia C. Brzmi to dość skomplikowanie, jednak najistotniejsze jest to aby zapamiętać, że wszystko rozchodzi się o budowę chemiczną poszczególnych związków.
Typy flawonoidów
Flawonoidy występują powszechnie w pokarmach roślinnych i można je podzielić na sześć głównych podklas w zależności od ich zakresu i złożoności strukturalnej. Należą do nich: flawonole, flawony, flawan-3-ole, flawanony, antocyjany i izoflawony. Jak wynika z przeprowadzonych badań w codziennej diecie głównymi flawonoidami zaliczanymi do tych podklas są:
- Flawonole: kwercetyna, mirycetyna i kaempferol - występują głównie w cebuli, brokułach, herbacie i różnych popularnych owocach,
- Flawanony: hespertyna i narigeryna - można je znaleźć w pomarańczach i innych owocach cytrusowych,
- Flawan-3-ole: epikatechina i katechina - występują w kakao, czerwonym winie, winogronach, jabłkach, zielonej herbacie i innych owocach,
- Flawony: apigenina i luteolina - ich duże stężenie występuje w ziołach aromatycznych, selerze i herbacie rumiankowej,
- Antocyjanidyny: cyjanidyna, delficyna i malwidyna - w kolorowych jagodach, czarnych porzeczkach,
- Izoflawony: genisteina i daizeina - znajdują się w żywności sojowej.
Materiał partnera
Napisz komentarz
Komentarze