poniedziałek, 25 listopada 2024 10:56
Reklama

Czym są flawonoidy?

Flawonoidy to grupa związków, które naturalnie występują w owocach, warzywach, zbożach, herbacie i winie. Substancje te są powszechnie znane ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych. Owoce i warzywa zawierające flawonoidy Flawonoidy są odpowiedzialne za różnorodność kolorów owoców i warzyw. Stanowią one największą grupę fitoskładników (naturalnych związków wytwarzanych przez rośliny), z ponad 6 000 zidentyfikowanych rodzajów. Żywa zieleń pęczka pietruszki, kusząca czerwień letniej truskawki czy półprzezroczysty kolor soczystego winogrona. Żywe kolory roślin wzbogacają nasze codzienne życie.

Jakie są korzyści z flawonoidów?

W ostatnich latach społeczność naukowa lepiej zrozumiała korzyści płynące z flawonoidów. Flawonoidy mogą wykazywać właściwości przeciwzapalne i wzmacniające układ odpornościowy. Flawonoidy mają silne właściwości antyoksydacyjne. Wolne rodniki to niestabilne cząsteczki, które mogą uszkadzać komórki skóry, powodując choroby i starzenie się organizmu. Flawonoidy mają również właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe, a niektóre doniesienia wskazują, że mogą one zwiększać produkcję przeciwciał, przyczyniając się w ten sposób do wzmocnienia układu odpornościowego. Chociaż rola flawonoidów w zwalczaniu niektórych chorób nie jest pewna, to dieta bogata w pokarmy zawierające flawonoidy ma tendencję do zapobiegania nowotworom. Obecność flawonoidów w owocach i warzywach częściowo wyjaśnia, dlaczego dietetycy i catering dietetyczny Szczecin proponują diety zgodne z zasadą "5 razy dziennie" zapobiega chorobom układu krążenia i chorobom neurodegeneracyjnym.

Klasyfikacja flawonoidów

Flawonoidy można podzielić na różne podklasy w zależności od tego, do którego węgla pierścienia C przyłączony jest pierścień B oraz od stopnia nienasycenia i utlenienia pierścienia C. Brzmi to dość skomplikowanie, jednak najistotniejsze jest to aby zapamiętać, że wszystko rozchodzi się o budowę chemiczną poszczególnych związków.

Typy flawonoidów

Flawonoidy występują powszechnie w pokarmach roślinnych i można je podzielić na sześć głównych podklas w zależności od ich zakresu i złożoności strukturalnej. Należą do nich: flawonole, flawony, flawan-3-ole, flawanony, antocyjany i izoflawony. Jak wynika z przeprowadzonych badań w codziennej diecie głównymi flawonoidami zaliczanymi do tych podklas są:

  • Flawonole: kwercetyna, mirycetyna i kaempferol - występują głównie w cebuli, brokułach, herbacie i różnych popularnych owocach,
  • Flawanony: hespertyna i narigeryna - można je znaleźć w pomarańczach i innych owocach cytrusowych,
  • Flawan-3-ole: epikatechina i katechina - występują w kakao, czerwonym winie, winogronach, jabłkach, zielonej herbacie i innych owocach,
  • Flawony: apigenina i luteolina - ich duże stężenie występuje w ziołach aromatycznych, selerze i herbacie rumiankowej,
  • Antocyjanidyny: cyjanidyna, delficyna i malwidyna - w kolorowych jagodach, czarnych porzeczkach,
  • Izoflawony: genisteina i daizeina - znajdują się w żywności sojowej.

Materiał partnera


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
NAJNOWSZE WIDEO
Reklama