Pierwszym etapem realizacji projektu jest wdrożenie innowacji pedagogicznych z zakresu kształcenia zawodowego gastronomicznego. W ramach kształcenia praktycznego, 56 uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia usług gastronomicznych wzięło udział w realizacji dwóch innowacji pedagogicznych. Jedna dotyczyła innowacyjnych technik przygotowywania dań w nowoczesnej gastronomii, np. gotowanie metodą sous vide oraz aranżacji i serwowania dań z uwzględnieniem nowych technik kulinarnych. Druga to ?Słodko i zdrowo ? desery i przekąski sporządzane przy udziale różnych technik kulinarnych z uwzględnieniem żywienia dietetycznego i kuchni wegańskiej.?
Kolejny etap realizacji projektu to nauka innowacyjnych technologii przygotowywania różnych dań dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych.
- Staramy się poszerzać obszar naszego kształcenia i wychodzić poza podstawę programową, bo wiemy, że rynek pracy oczekuje od naszych absolwentów dodatkowych kwalifikacji. Przy okazji zachęcamy uczniów klas ósmych do podjęcia nauki w naszej szkole. Dajemy solidne wykształcenie, przygotowujemy do uzyskania kwalifikacji zawodowych, organizujemy dla naszych uczniów płatne staże oraz dodatkowe kursy zawodowe ? dodaje dyrektor szkoły.
Zespół Szkół im. Stanisława Staszica w Miętnem uczestniczy w realizacji projektu pt. ?Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego?. Projekt ten jest realizowany przez Samorząd Województwa Mazowieckiego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Osi Priorytetowej X Edukacja dla rozwoju regionu, Działanie 10.3 Doskonalenie zawodowe, Poddziałanie 10.3.1 Doskonalenie zawodowe uczniów, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020. Całkowita wartość projektu: 119 999 576,40 PLN. Wysokość dofinansowania z Funduszy Europejskich: 95 999 661,12 PLN. Wartość dofinansowania w ramach projektu dla szkół prowadzonych przez Powiat Garwoliński to 3.849.755,22 zł.
mat.pras./oprac. red.
fot. mat.pras.
Napisz komentarz
Komentarze