Celem konkursu kulinarnego było kultywowanie i upowszechnianie wiedzy na temat zasad zdrowego odżywiania i znaczenia produktów zbożowych oraz rozwijanie umiejętności praktycznego wykorzystania płatków śniadaniowych i innych komponentów do sporządzania różnych potraw. W konkursie uczestniczyli przedstawiciele każdej klasy gastronomicznej.
Uczestnicy pracowali zespołach dwuosobowych, a ich zadaniem było wykonanie potrawy ,której głównym składnikiem były płatki śniadaniowe uzupełnione o inne komponenty dostarczone przez firmę Brueggen. Uczestnicy wykonali po dwie porcje potraw w czasie 1,5 godziny i przekazali do oceny jury.
Zwycięzcami konkursu kulinarnego zostali Kamila Dzadz, Hubert Masny (oboje kl. IV TŻiUG) za buraczane babeczki z kremem śmietanowo-owocowym oraz Zuzanna Mikulska, Klaudia Migas (obie kl. I TŻiUG) za potrawę ?owocowe marzenie?.
Konkurs plastyczny polegał na wykonaniu plakatu tematycznego dowolną techniką . Jego celem było propagowanie idei związanych ze zdrowym odżywianiem i zdrowym stylem życia , aktywizacja uczniów oraz wyłonienie talentów. Najwyżej oceniono pracę grupową uczennic klasy II TUF/G Natalii Kuśmierczyk, Natalii Staros, Kinga Rębek.
Uczniowie otrzymali upominki od firmy Brueggen oraz nagrody rzeczowe.
7 marca również pozostali uczniowie oraz pracownicy szkoły otrzymali upominki w postaci płatków śniadaniowych na miły początek dnia. ?Składamy serdeczne podziękowania Firmie Brueggen za przekazane nam produkty oraz Radzie Rodziców za ufundowanie nagród rzeczowych. Dziękujemy również wszystkim osobom , które aktywnie włączyły się w przygotowanie tego dnia? ? podsumowuje koordynatorka konkursów Anna Liszewska.
zsp2garwolin, opr. red.
Napisz komentarz
Komentarze