Szczęśliwcami mieli zostać najlepsi uczniowie w szkolnym konkursie ?Danie z Okrasą?, który odbył się dzisiaj. 15 uczestników miało przygotować danie, w którym bohaterem była okrasa. Młodzież na bardzo wiele sposobów zinterpretowała to zadanie. Podano m.in. zupę krem z cukinii, pierożki z karkówką, kartacza, łososia, kaczkę czy nawet lody. Na przygotowanie dania uczestnicy mieli 90 minut. Obradom jury przewodniczył Karol Okrasa, a pomagali mu kucharze Maciej Krupa, Paweł Talarek, Konrad Talarek oraz wicedyrektor ZS nr 2 Grzegorz Rybak. ? Uczestnicy zaskoczyli mnie dojrzałością w kuchni. To co miałem do uczestników powiedziałem im prosto w oczy, tak aby dopracować niektóre dania. To są ludzie, którzy są skazani na sukces, ponieważ się nie boją. W Polsce gotujących dobrze jest mnóstwo, ale odważnych bardzo mało ? ocenił Karol Okrasa.
Przed ogłoszeniem wyników z gościem honorowym uczniowie Dwójki przeprowadzili wywiad. Niektóre pytania Mateusza Śliweckiego i Dominika Wójcika zaskoczyły kucharza, który jednak potrafił z nich wybrnąć i barwnie opowiadać m.in. o punkcie zwrotnym swojej kariery, ?niegotowaniu? we własnym domu czy determinacji w swoim zawodzie. Karol Okrasa zna Garwolin z lat młodzieńczych. Na Zieleniaku handlował wówczas owocami i warzywami z gospodarstwa wujka z gminy Maciejowie. Jadł wtedy zapiekanki z dworca autobusowego. Dzisiaj mógł cofnąć się do tych chwil, bo jednym ze sponsorów konkursu był właściciel lokalu ?Zapiekanki Domarecki?. ? Smakowały bardzo dobrze ? skomentował Karol Okrasa po zjedzeniu garwolińskiej zapiekanki.
Najwyżej jury oceniło dzisiaj danie Wiolety Talarek. Oprócz niej do restauracji Platter pojadą Marta Kisiel, Maksymilian Wawer, Hubert Masny, Aleksandra Jałocha, Alicja Frelik. Zaproszenie otrzymał także jeden z uczniów z publiczności.
Karol Okrasa wywiózł z Garwolina, oprócz wspomnień, także statuetkę Przyjaciela Szkoły, wręczoną przez dyrektor Ewę Flagę.
Organizatorkami konkursu były nauczycielki przedmiotów zawodowych Małgorzata Zadróżna-Piłka i Marta Szymborska.
Łukasz Korycki
{avsplayer videoid=152}
Napisz komentarz
Komentarze