Celem szkolenia było poznanie technik zdobienia potraw przy użyciu owoców i warzyw, ale również przedstawienie tego, co w naszym regionie najcenniejsze.
W programie szkolenia znalazły się zajęcia warsztatowe: ?Carving ? dekoracje z owoców i warzyw?, z tradycyjnych metod produkcji masła i serów, z produkcji pieczywa prowadzone. W Celejowie uczestnicy zapoznali się z historią powstania, asortymentem oraz liniami technologicznymi firmy Brueggen. Nauczyciele odwiedzili także Okręgową Spółdzielnię Mleczarska w Garwolinie.
Szkolenie miało napięty program. Nauczyciele uczestniczyli w wielu zajęciach teoretycznych i praktycznych. Część praktyczna warsztatów budziła szczególne zainteresowanie i zaangażowanie. Nauczyciele wykonali m.in. bukiety kwiatów z warzyw i dekoracje kwiatowe w melonie i arbuzie, które następnie przedstawili w formie wystawy w szkole. Przygotowali własnoręcznie sery, a w piekarni uformowali chałkę i bochenek chleba, a następnie poddali je wypiekowi. Wielu pozytywnych wrażeń dostarczyła nauczycielom wizyta w firmie Brueggen, padało wiele pytań dotyczących produkowanych wyrobów oraz ich znaczenia żywieniowego. Wizyta w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej dała możliwość poznania wyrobów, których marka znana jest w całej Polsce. Był też czas na chwilę wytchnienia i miłe spędzenie czasu na wspólnych posiłkach. W czasie uroczystej kolacji w pizzerii ? U Żaby? dzięki hojności właściciela piekarni Waldemara Żabczyńskiego wręczono słodkie nagrody dla nauczycieli, którzy najlepiej wykonali chałki i wypiekli pieczywo. Wszyscy uczestnicy wyjechali bardzo zadowoleni i ubogaceni w nowe i nieznane dotąd doświadczenia.
red.
Napisz komentarz
Komentarze