Jean Bos oraz szef kuchni restauracji Sulbin Marek Rybacki przygotowali receptury dań zgodnie z tematem konkursu ? finger food. Do przygotowania było sześć różnych przekąsek, po 12 porcji w czasie pięciu godzin. Przekąski miały być pikantne i serwowane na zimno i gorąco. Organizator w regulaminie konkursu zawarł spis produktów, których należy użyć i które zapewnia dodatkowo. Nie można było używać żadnych innych produktów.
Treningi Patrycji Banaszek, uczennicy I klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych rozpoczął się 19 czerwca. Codziennie, pod bacznym okiem nauczycielek Iwony Kiełt i Elżbiety Buczek, uczennica zmagała się z czasem i stresem. Popołudniu rozpoczynała kolejny trening z Markiem Rybackim, którego wspierali Marcina Soból i Mariusz Zając.
Logistyką wyjazdu zajęli się Renata Rybacka i Jean Bos. Grupa dotarła do Koblenz w niedzielę w południe. Był czas na zwiedzanie miasta, ostatnie wskazówki i chwile relaksu. Następnego dnia odyły się zmagania z udziałem pięciu uczestników.
Jako najmłodszą, zaledwie 16-letnia uczennica, przez cały czas trwania konkursu zachowywała spokój i opanowanie. Nie wpadała w panikę, a w sytuacjach kryzysowych bardzo szybko podejmowała właściwe decyzje. Zadania wykonała jako pierwsza i jak się później okazało jedyna wydała cały serwis o czasie. Wieczorem ogłoszono zwycięzcę konkursu. Patrycja okazała się mistrzem i zajęła pierwsze miejsce.
Szczególne podziękowania należą się Stowarzyszeniu Euro-Toques Polska, dyrektor Ewie Flaga z Zespołu Szkół nr 2 w Garwolinie i radzie rodziców, firmie GastroArt studio kulinarne oraz Hotel&Restauracja Sulbin w Garwolinie za wsparcie merytoryczne i finansowe powyższego przedsięwzięcia.
zs2garwolin.pl, opr. łk
fot. Euro-Toques Polska
Napisz komentarz
Komentarze