Ruszcie w tany!
Tegoroczna 6. edycja festiwalu odbywa się pod hasłem ?Jarmark, wrzawa i zabawa?. Organizatorom zależy na tym, by uczcić sześciolecie wydarzenia z przytupem ? tańcem i dobrą zabawą. Z dwóch scen festiwalowych popłyną wyśmienite dźwięki, które nie pozwolą uczestnikom zabawy stać w miejscu. Będzie lekko, folkowo, tradycyjnie. Nie zabraknie polki, oberka, ale także tanga czy walca. A całe wydarzenie rozpocznie się polonezem i kujawiakiem przygotowanym przez młodzież za LO na Długiej/ Gościom festiwalu przygrywać będzie warszawska Alegancka Kapela, Kapela Stanisława Gwiazdy z Radomia, Bocianisko oraz niezawodny Garwoliński Sekstet Kameralny.
Będą tańce, hulanki, a dla tych, którzy wolą słuchać niż ruszać nóżką ? piosenki o Garwolinie. W specjalnym repertuarze zaprezentuje się Chór Miasta Garwolina oraz uczniowie BestVocalStudio ze Szkoły Muzycznej I stopnia w Garwolinie w programie ?Rokiczanka?. Do łez rozbawi nas działający przy Centrum Sportu i Kultury Klub Seniora, który przygotował etiudę kabaretową pod tytułem ?Kusaki?.
Zobaczcie, co my tu mamy!
Festiwal Kultury i Tradycji Garwolina to okazja do zaprezentowania tego, czym interesują się mieszkańcy tego regionu ? ich pasji, zawodów, tradycji rodzinnych. Na wystawach i stoiskach tematycznych będzie można podziwiać kolekcje zapomnianych już przedmiotów codziennego użytku, prezentacje dawnych zawodów, rękodzieło, prace malarskie lokalnych artystów. Atrakcją będzie zapewne pokaz ciesiołki, przygotowany przez cieśli współpracujących ze Stowarzyszeniem Akademia Łucznica.
Ważnym elementem każdego festiwalu są zdjęcia. W tym roku Stowarzyszenie Garwolin.org zainicjowało akcję ,,Noc muzeów bez muzeum?. Już w przeddzień festiwalu w jednym z domów przy ulicy Senatorskiej będzie można zobaczyć stare fotografie oraz pamiątki zgromadzone przez stowarzyszenie. Koniecznie też trzeba zatrzymać się przy bramie Andrzeja Ostałowskiego ,,Tygrysa?. Wystawcy prezentujący w tym miejscu swoje kolekcje są stałym elementem festiwalu.
Teatr w plenerze!
Teatr Rękawiczka nie daje nam zapomnieć o sobie. Po ubiegłorocznym, specjalnie przygotowanym na tę okazję spektaklu ?trAdycja? , który zachwycił widzów festiwalowych, a następnie zebrał szereg nagród na ogólnopolskich festiwalach, przyszedł czas na nowe dzieło pod tytułem ,,W pewnym miasteczku?. Spektakl będzie można zobaczyć o godz. 17:00 na boisku przy liceum.
Dla najmłodszych widzów, również na boisku o godz. 15.30 zaprezentuje się Zaułek Animacji, który przygotował dla najmłodszych warsztaty oraz spektakl ,,O szewczyku, co Smoka Wawelskiego pokonał?
Coś dla ciała. Idziemy na rekord!
Trzecia niedziela maja na Senatorskiej to przede wszystkim wielka uczta duchowa, ale ważną jej częścią jest także to, co dla ciała. Zgodnie z 6-letnią tradycją uczestnicy wydarzenia zostaną poczęstowani rosołem i prawdziwym domowym makaronem. W tym roku grupa kucharzy z Zespołu Szkół Nr 2 w Garwolinie przygotuje 1000 porcji tej tradycyjnej zupy, gotowanej według garwolińskiego przepisu na wodzie z rzeki.
Po raz czwarty podczas festiwalu zostanie podjęta próba pobicia rekordu kulinarnego. Trzykrotnie kulinarne zmagania zakończyły się sukcesem i oby w tym roku się udało. Na 6-lecie festiwalu Hotel Sulbin przygotuje rekordowy kotlet schabowy. Ten polski przysmak zostanie wykonany z 50 kg schabu, około 100 jaj i 4 kg bułki tartej. Jak informuje szef kuchni Hotelu Sulbin receptura jest jeszcze dopracowywana, ale żeby ustanowić rekord kotlet musi ważyć 50 kg. Wszystko to będzie trzeba zjeść, popić oranżadą i ważonym tradycyjną metodą piwem BEDOK.
Przechodząc tego dnia ulicą Senatorską, pomyśleć trzeba o 100-letniej tradycji I Liceum Ogólnokształcące im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Garwolinie, które jest współorganizatorem tego wydarzenia, i zajrzeć do atrakcji przygotowanych przez nauczycieli i młodzież tej szkoły.
Pomyślmy o naszej planecie
Z inicjatywy władz miasta Festiwal ma mieć charakter ekologiczny. ? Chcemy odchodzić od plastiku i foli i zastępować je materiałami biodegradowalnymi, ekologicznymi. Dlatego wszystkie produkty przygotowane przez organizatorów będą podawane w takich właśnie naczyniach ? wyjaśnia Jarosław Kargol.
mat. pras.
Napisz komentarz
Komentarze