Od wczoraj do dziś
W niedzielne popołudnie ulica Senatorska, jedna z najstarszych w Garwolinie, stała się wehikułem czasu, który przeniósł uczestników imprezy do czasów minionych. Na odwiedzających czekały stare samochody i bryczki konne, stoiska z dawnymi sprzętami użytku codziennego, rękodziełem, wystawa starych fotografii Garwolina i ślubnych portretów. Można było spotkać wróżące Cyganki, pucybutów, sprzedawców lemoniady. Ulicą przechadzały się dostojne damy i eleganccy panowie. Ogromną popularnością cieszyła się zabawa na dechach ? z przytupem przy dźwiękach wygrywanych przez Zawołany Skład Weselny i Kapelę Bocianisko tańczyli i starsi, i młodsi. Na scenie również nie brakowało różnorodności ? Garwoliński Sekstet Kameralny wystąpił w dwóch odsłonach - najpierw z piosenkami o Garwolinie, a na koniec z biesiadą weselną. Sympatię publiczności zyskał także zespół Ustronie ze Skierniewic oraz członkowie Kapeli Czerniakowskiej, który dali krótki koncert na rozpoczęcie imprezy. Wiele propozycji przygotowały także garwolińskie szkoły ponadgimnazjalne ? w kawiarni u Marszałka można było zjeść chleb ze smalcem i ogórkiem, liceum z Długiej przygotowało także żydowski kramik i pokaz tańca. Ekonomik zapraszał na warsztaty wycinankarskie i przygotował pokaz sukien ślubnych i wizytowych. Ze stoiska ZSP nr2 można było wyjść z nową fryzurą.
Padł rekord! Najdłuższy pasztecik z Garwolina
Hotel Sulbin po raz drugi podczas festiwalu na Senatorskiej podjął próbę pobicia rekordu Guinnessa ? z powodzeniem! Najdłuższy pasztecik z farszem mięsnym powstał w Garwolinie i mierzył dokładnie 101,5 metra. Podzielony na blisko 1500 porcji rozszedł się jak świeże bułeczki. A do tradycyjnego weselnego dania nie mogło zabraknąć czerwonego barszczu. Kulinarne przysmaki to ważny element Festiwalu Kultury i Tradycji Garwolina. Ogromny powodzeniem cieszyły się pyzy ? 600 sztuk zniknęło w mgnieniu oka. Rekordowo szybko wydano garwoliński rosół ? jak co roku przygotowany przez ZSP nr 2 w Garwolinie. W tym roku do przygotowania rosołu wykorzystano 30 kg marchwi, 10 kg pora, 10 kg selera, 10 kg pietruszki, 10 kg cebuli, 30 kg mięsa drobiowego, 60 kg mięsa wołowego. Makaron przygotowano z 30 kg mąki i 200 jaj.
jd
fot. CSiK
Napisz komentarz
Komentarze