- To już dziewiąta edycja konkursu, dziewiąta gala. Prze ten czas zostało zgłoszonych do nas ponad 600 produktów, z czego 180 zostało już nagrodzonych. W tym roku mamy nową, ósmą już kategorię ryby i przetwory rybne. Jak w każdej edycji pojawiło się wiele nowych, ciekawych produktów zarówno jeśli chodzi o produkty tradycyjne wytwarzane przez pojedyncze osoby, gospodarstwa czy organizacje typu koło gospodyń wiejskich, jak i te produkowane przez większych producentów ? mówił marszałek Adam Struzik.
W tym roku wytwórcy znów byli podzieleni na dwie kategorie ? producenci indywidualnych i firmy. W każdej z tych kategorii wybierano produkty z podziałem na grupy: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje oraz jako nowość: ryby i przetwory rybne.
Zgłoszonych zostało 100 produktów, z których ostatecznie jury wybrało 16. Nie był to łatwy wybór, bo w tym roku żywność również zaskakiwała jakością, a m.in. pod tym względem jest oceniania. Przy wyborze ważne są także kultywowanie i popularyzowanie mazowieckiej tradycji kulinarnej. Oczywiście o wyniku decyduje dodatkowo oryginalność, niekiedy innowacyjność przetwórstwa.
W gronie laureatów znalazła się firma ELPAK z Pilawy za swoją szynkę świąteczną. - To duża szynka, produkowana z trzech mięśni, naturalnie wędzona, bardzo soczysta, aromatyczna, po prostu pyszna. Mamy bardzo szeroką ofertę wędlin. Produkujemy ok. 70 asortymentów. Wszystkie są wędzone naturalnie, przygotowywane w tradycyjny sposób ? jest to głównie produkcja ręczna. Działamy głównie na rynku lokalnym. Mamy sklep przyzakładowy, ale też w Garwolinie, w Otwocku, w Warszawie w Radości ? mówi Małgorzata Elis z ELPAK.
Zwycięzcy otrzymali z rąk marszałka Adama Struzika grawerton oraz wybrane przez siebie nagrody rzeczowe, np. kosiarkę, maszynkę do mięsa, grill czy ul.
mat. pras./opr. łk
fot. Małgorzata Elis odbiera laur od marszałka Adama Struzika
Napisz komentarz
Komentarze