Kolejne godziny popołudnia upływały pod znakiem wielu atrakcji. W kawiarence pod chmurką uczniowie klas gastronomicznych serwowali same pyszności. Goście mogli spróbować m.in. kremu z jarzyn z grzankami, kremu z buraków z serem feta i chipsem ziemniaczanym, past twarogowych, musów jabłkowych czy musli z jogurtem naturalnym. Widowiskowo młodzież przygotowała, przy użyciu ciekłego azotu, sorbet arbuzowy. Wszystkie produkty wykorzystane przy tworzeniu potraw pochodziły z gospodarstw ekologicznych m.in. Kazimierza Miąska z Zakrzewia (gm. Wilga) czy pasieki Władysława Mitury.
Nie zabrakło gier i zabaw dla najmłodszych ? plastycznych i sportowych. Uczennice technikum fryzjerskiego oferowały tego dnia bezpłatne czesanie. Nie lada atrakcją był przyjazd ochotników i zawodowych strażaków z Garwolina, którzy prezentowali sprzęt gaśniczy. Niemal każdy uczestnik festynu wrócił do domu z niespodzianką. Wszystkie nagrody ufundowane były przez sponsorów imprezy.
- Bardzo cieszy nas to, że udało się zrealizować główny cel imprezy, czyli uświadamianie mieszkańców na temat zdrowego odżywiania ? przyznaje w rozmowie z nami Anna Liszewska, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych. W organizację festynu zaangażowane były również Renata Głowala i Małgorzata Zadróżna-Piłka.
Sobotnia impreza była ostatnim akcentem uczestnictwa szkoły w ogólnopolskiej inicjatywie. Projektowi ?Czas na zdrowie? patronują Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Sportu i Turystyki, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Rzecznika Praw Dziecka.
Łukasz Korycki
fot. Jakub Stachurski, Patrycja Korgól
Napisz komentarz
Komentarze