Później na uczestników czekało dziewięć konkurencji związanych ze zdrowym stylem życia. A wśród nich m.in. rebus, kalambury, obliczanie BMI czy przedstawienie odpowiednich ćwiczeń rozciągających. Po teorii przyszedł czas na praktykę. Kulinarne duety miały 20 minut na przygotowanie pasty z sera twarogowego. W konkurencji liczył się także sposób udekorowania kanapek.
Zmagania oceniało jury, w skład którego weszli kucharz Marek Rybacki (przewodniczący), Powiatowy Państwowy Inspektor Sanitarny w Garwolinie Małgorzata Gadoś, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych Elżbieta Buczek, nauczycielka wychowania fizycznego Marzenna Żak oraz Justyna Paciorek i Anna Kacperska. Komisja podkreślała wysoki poziom i kreatywność uczestników. Po podliczeniu punktów okazało się, że zwycięzcami zostali Jarosław Archaniołowicz i Szymon Milewski (IV TK). Drugie miejsce przypadło Aleksandrze Odziemczyk i Adamowi Musze, trzecie Patrycji Walickiej i Marzenie Szczęsnej, a czwarte Lidii Trzpil i Paulinie Jarząbek.
- Za rok będziemy chciały zorganizować kolejny taki konkurs. Dla uczniów do okazja do zdobycia dodatkowej wiedzy. I jak słyszymy, uczniom bardzo się to podobało. Chodziło nam przede wszystkim, żeby konkurs odbył się w formie zabawy ? przyznają organizatorki Anna Liszewska i Renata Głowala, nauczycielki przedmiotów gastronomicznych w ZSP nr 2.
Konkursowi przyglądali się wicestarosta Stefan Gora, burmistrz Garwolina Tadeusz Mikulski, dyrektor wydziału edukacji starostwa powiatowego Jerzy Duchna. Sponsorami byli piekarnia Żabczyńscy, Jarmir, Smakdrób, Grawex, Sante. Nagrody rzeczowe ufundowała firma Zachem.
Łukasz Korycki
Napisz komentarz
Komentarze