Patronami Honorowymi wydarzenia byli: Ministra Edukacji, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Prezydent Miasta Siedlce, Starosta Powiatu Siedleckiego oraz Mazowiecki Kurator Oświaty. Patronem merytorycznym było Stowarzyszenie Kelnerów Polski.
W czwartkowych mistrzostwach uczestniczyła rekordowa liczba uczniów z 20 szkół gastronomicznych z całej Polski, m.in. z Bydgoszczy, Buska-Zdroju, Radomia, Lublina, Janowa Lubelskiego, Warszawy, Przysuchy, Golądkowa, Korolówki Osady, Łukowa, Żelechowa, Wyszkowa, Zielonki, Miętnego, Serocka, Garwolina, Mińska Mazowieckiego, Sokołowa Podlaskiego oraz z Siedlec.
Uczestnicy konkursu musieli wykazać się wiedzą kelnerską oraz umiejętnościami obsługi gości. Zmagania kelnerskie rozpoczęły się od testu wiedzy a następnie konkurencji praktycznych. Do wykonania były: serwis soku z karafki dla dwóch osób, przyjęcie zamówienia od gości i przygotowanie nakrycia z zachowaniem zasad obsługiwania i serwis francuski pełny zakąsek z serów i wędlin z wykorzystaniem różnych chwytów. Konkurencją finałową była prezentacja, otwarcie i podanie wina czerwonego dla dwóch osób z zachowaniem wszystkich zasad profesjonalnego serwisu.
Uczennica Dwójki V klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych Zuzanna Wiśniewska zajęła 3. miejsce w tym prestiżowym konkursie. Swoim profesjonalizmem, subtelnością i gracją kelnerską przyciągała wzrok nie tylko jury ale też obecnych gości. Opiekunem uczennicy jest Małgorzata Zadróżna-Piłka.
zsp2garwolin.pl
Napisz komentarz
Komentarze