Składniki:
Biszkopt(wielkość duża tortownica):
8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
1 ? łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem czekoladowy:
2 opakowania masła roślinnego
6 żółtek
? szklanki cukru
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2-3 łyżki kakao
zapach rumowy
ew. kieliszek rumu, spirytusu, innego alkoholu ? według uznania
Poncz:
ok. 2 szkl. przegotowanej ostudzonej wody
6 łyżeczek cukru
sok z cytryny
spirytus lub wódka według uznania
(Ilość soku z cytryny, cukru, alkoholu dodajemy według własnego uznania)
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Żółtka roztrzepać, dodać do białek, delikatnie mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem. Biszkopt piec około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180oC. Przed wyjęciem sprawdzić biszkopt patyczkiem czy jest upieczony.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, łatwiej go wtedy dzielić na krążki.
Krem:
Żółtka ubić z cukrem na parze, ostudzić. Masło utrzeć, powoli dodać ostudzoną masę jajeczną. Roztopić czekoladę- mój sposób: kruszę czekoladę na cząstki, wrzucam do naczynia, naczynie wstawiam do gorącej wody. Roztopioną czekoladę, ale nie gorącą, powoli wlewam do masy. Dodaję kakao, zapach, alkohol, delikatnie ucieram.
Biszkopt dzielimy na 3 krążki, nasączamy ponczem, smarujemy kremem.
Zostawiamy trochę kremu do przyozdobienia boków i wierzchu tortu.
Smacznego!
Miłośniczka Czekolady
Napisz komentarz
Komentarze