piątek, 27 września 2024 19:20
Reklama

Świętujemy Dzień Czekolady

Ciemna, gorzka, mleczka albo nadziewana - jedni mają swoją ulubioną, inni kochają wszystkie. Z okazji Dnia Czekolady serwujemy tort z masą czekoladową. Nie tylko na specjalne okazje.  

 

 

 

Składniki:

Biszkopt(wielkość duża tortownica):

8 jaj

15 dag mąki

15 dag cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 budyń śmietankowy

1 ? łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Krem czekoladowy:

2 opakowania masła roślinnego

6 żółtek

? szklanki cukru

2 tabliczki gorzkiej czekolady

2-3 łyżki kakao

zapach rumowy

ew. kieliszek rumu, spirytusu, innego alkoholu ? według uznania

 

Poncz:

ok. 2 szkl. przegotowanej ostudzonej wody

6 łyżeczek cukru

sok z cytryny

spirytus lub wódka według uznania

(Ilość soku z cytryny, cukru, alkoholu dodajemy według własnego uznania)

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Żółtka roztrzepać, dodać do białek, delikatnie mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem. Biszkopt piec około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180oC. Przed wyjęciem sprawdzić biszkopt patyczkiem czy jest upieczony.

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, łatwiej go wtedy dzielić na krążki.

Krem:

Żółtka ubić z cukrem na parze, ostudzić. Masło utrzeć, powoli dodać ostudzoną masę jajeczną. Roztopić czekoladę- mój sposób: kruszę czekoladę na cząstki, wrzucam do naczynia, naczynie wstawiam do gorącej wody. Roztopioną czekoladę, ale nie gorącą, powoli wlewam do masy. Dodaję kakao, zapach, alkohol, delikatnie ucieram.

Biszkopt dzielimy na 3 krążki, nasączamy ponczem, smarujemy kremem.

Zostawiamy trochę kremu do przyozdobienia boków i wierzchu tortu.

Smacznego!

Miłośniczka Czekolady


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama