W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. W tegorocznej edycji do konkursu zgłoszono 106 produktów, z których komisja konkursowa wybrała 28 najlepszych, a kolejne 4 otrzymały wyróżnienia kapituły.
Z subregionu siedleckiego, w kategorii producent indywidualny nagrodę otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich ?Kobylanki? w Kobylnicy (powiat garwoliński) za Kobylnickiego Szczupaka w Białej Zalewie. To tradycyjna nadwiślańska potrawa, której przygotowanie jest pieczołowicie kultywowane na Ziemi Kobylnickiej w gminie Maciejowice. Głównymi składnikami są szczupak (najlepiej złowiony w Wiśle), marchew, pietruszka, cebula, ocet, woda, olej i przyprawy do przygotowania zalewy.
Na szczególne uznanie zasłużył także ser mozzarella, produkowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Siedlcach, która otrzymała Laur Marszałka w kategorii przedsiębiorców. Produkt łączy włoską tradycję serowarską i najwyższej jakości składniki. Nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, a mleko pochodzi wyłącznie od krów karmionych naturalnymi paszami, bez GMO.
W kategorii producent indywidualny wyróżnione zostało Koło Gospodyń Wiejskich ?Goździczanki? w Goździku (gm. Górzno) za swoje słynne goździkowe kiełbaski. Z kolei w kategorii przedsiębiorców doceniono lody tradycyjne ze Starej Lodziarni w Sokołowie Podlaskim, prowadzonej przez Klaudię Szymanik.
mat. pras.
fot. KGW Kobylanki (lewy fragment), KGW Goździczanki (kiełbaska)
Napisz komentarz
Komentarze