Bogate tradycje kulinarne poszczególnych regionów, ale też przekazywane z pokolenia na pokolenie w rodzinach przepisy i umiejętności, pozwalały paniom na wsi dobrze przygotować się na każdą biesiadę. Zgodnie z przysłowiem ?Gość w dom, Bóg w dom? nie tylko tych zaproszonych i długo wyczekiwanych należało podjąć ?czym chata bogata?. Nawet jeśli ktoś się trafił, jak to mówiono ?z drogi?, też nie wolno mu było odmówić poczęstunku. Dzięki temu polska gościnność stała się przysłowiowa i doświadczamy jej do dziś.
Co dawniej gotowano i podawano gościom na spotkania większe i mniejsze? Na przykład na wesela? Jakie dania były obowiązujące kiedyś, a czym podjęłaby gości w takich okolicznościach współczesna gospodyni wiejska na Podlasiu albo na Mazowszu?
Kuchnia dawniej i dziś. Przepisy, produkty, techniki kulinarne, rodzinne zwyczaje i lokalne tradycje, okoliczności świętowania i ich przebieg. Sposób wytwarzania i podawania dań, ich kolejność na stole, ale też sezonowość. Wszystko to stanowiło i nadal stanowi o wyjątkowości kuchni rodzinnej i regionalnej. Nadaje jej wyjątkowych cech i oryginalności. Jest wielką wartością i wyznacznikiem naszej tożsamości i ważną częścią naszego narodowego dziedzictwa kulturowego.
Tematem konkursu są przepisy na potrawy charakterystyczne dla naszego regionu - zarówno te podawane na stół dawniej i współcześnie podczas różnych uroczytości rodzinnych, dorocznych czy po prostu na niedzielny obiad.
Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 18 czerwca. Na laureatów konkursu będą czekały nagrody finansowe i rzeczowe, a jego efektem ma być książka kulinarna, w której znajdą się najlepsze przepisy. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 15 sierpnia.
mat.pras./jd
Napisz komentarz
Komentarze