Składniki
- świeża bazylia (może być taka z doniczek, ale wtedy przydadzą się aż dwie albo opakowanie)
- pęczek zielonej pietruszki
- garść orzechów nerkowca
- garść pestek dyni
- ok. pół szklanki oliwy z oliwek
- ok. 40 g startego sera ? najlepiej parmezanu, można go także zastąpić serem do pizzy czy spaghetti (sprzedawany już starty w małych paczkach)
- ząbek lub dwa czosnku
- sól
- pieprz
- makaron - wybór dowolny: może być penne, tagiatelle albo papardelle
Sposób przygotowania
Niezwykle prosty ? wszystko do blendera i wciskamy przycisk. Proponuję zacząć od ziół, później dodajemy orzechy i pestki, czosnek, dolewamy oliwy i dorzucamy ser, a na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy sos z wcześniej ugotowanym makaronem. Serwujemy najlepiej z czerwonym wytrawnym winem.
PS. Podane proporcje są orientacyjne. Możecie dać więcej czosnku, sera czy orzechów ? wszystko według własnych upodobań. Smacznego!
JuDy
Napisz komentarz
Komentarze