piątek, 27 września 2024 17:31
Reklama

Wariacja na temat pesto

Danie dla miłośników kuchni włoskiej. Zrobione z tego, co bez problemu możemy dostać w garwolińskich marketach. Przepisów na pesto znajdziecie w internecie mnóstwo. Najczęściej na bazie bazylii albo rukoli, z parmezanem i orzeszkami pini. Niestety z rukolą u nas różnie bywa ? częściej na półkach sklepowych jej nie ma niż jest, podobnie z parmezanem. Orzeszki pini pojawiły się ostatnio w jednym z supermarketów, ale cena za małe opakowanie skutecznie zniechęca do kupna. Dlatego proponuję wam moją wariację na temat pesto.

 

Składniki

  • świeża bazylia (może być taka z doniczek, ale wtedy przydadzą się aż dwie albo opakowanie)
  • pęczek zielonej pietruszki
  • garść orzechów nerkowca
  • garść pestek dyni
  • ok. pół szklanki oliwy z oliwek
  • ok.  40 g  startego sera ? najlepiej parmezanu, można go także zastąpić serem do pizzy czy spaghetti (sprzedawany już starty w małych paczkach)
  • ząbek lub dwa czosnku
  • sól
  • pieprz
  • makaron  - wybór dowolny: może być penne, tagiatelle albo papardelle

Sposób przygotowania

Niezwykle prosty ? wszystko do blendera i wciskamy przycisk. Proponuję zacząć od ziół, później dodajemy orzechy i pestki, czosnek, dolewamy oliwy i dorzucamy ser, a na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy sos z wcześniej ugotowanym makaronem. Serwujemy najlepiej z czerwonym wytrawnym winem.

PS. Podane proporcje są orientacyjne. Możecie dać więcej czosnku, sera czy orzechów ? wszystko według własnych upodobań.  Smacznego!

JuDy


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Klaudia 15.04.2011 09:17
ymm... brzmi apetycznie i wygląda zdrowo, chyba zrobię na weekend :)

Reklama
Reklama
Reklama