Zanim jeszcze rozpoczął się Festiwal Kultury i Tradycji Garwolina, na ul. Senatorskiej trwały prace nad rekordowym przysmakiem. W ustanawianiu rekordu pomagali uczniowie Zespołu Szkół nr 2 w Garwolinie, którzy dzielnie rozklepywali 53,4 kg mięsa. Do panierki zużyto 40 jaj i 6 kg bułki tartej. Na czele ekipy przygotowującej rekordzistę stał szef kuchni w Sulbinie Marek Rybacki. ? Najtrudniejsza była logistyka całego przedsięwzięcia, bo kotlet trzeba było obrócić. Wykorzystaliśmy do tego specjalnie przygotowane ruszty ? mówi kucharz.
Smażenie trwało ponad pół godziny. Ostatecznie kotlet schabowy na miarę polskiego Rekordu Guinnessa ważył 62 kg i miał średnicę 157 cm. Chwilę po udokumentowaniu osiągnięcia, kotlet szybko rozszedł się wśród gości festiwalu.
Na oficjalne potwierdzenie rekordu trzeba będzie poczekać kilka tygodni.
{avsplayer videoid=131}
Łukasz Korycki
Napisz komentarz
Komentarze