Składniki
Biszkopt
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
- 6 żółtek
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 szklanki mleka
- 2 kostki masła (najlepiej roślinne)
- orzechy, rodzynki, gorzka czekolada, kakao, cytryna
Sposób przygotowania
Biszkopt
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 °C około 20-25 minut.
Masa
Z żółtek, cukru, mąki i mleka ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć i powoli dodawać wystudzony budyń. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać; 1- 2 łyżki kakao, pokruszone orzechy i pokrojoną w małe kawałeczki czekoladę. Można dodać kieliszek rumu. Do drugiej części dodajemy sok z cytryny i rodzynki.
Na biszkopt wykładamy ciemną masę, później jasną. Na wierzch wylewamy 2 galaretki cytrynowe.
Przepis Jolanty z Garwolina
Napisz komentarz
Komentarze