piątek, 27 września 2024 15:29
Reklama

Przyjęcie u Ambasadora

Na niedzielny podwieczorek i przyjęcie imieninowe. Lekkie połączenie słodkiego kremu, galeretki i chrupiących bakalii.

 

 

 

 

 

Składniki

Biszkopt

  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

  • 6 żółtek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka
  • 2 kostki masła (najlepiej roślinne)
  • orzechy, rodzynki, gorzka czekolada, kakao, cytryna

Sposób przygotowania

Biszkopt

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 °C około 20-25 minut.

Masa

Z żółtek, cukru, mąki i mleka ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć i powoli dodawać wystudzony budyń. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać; 1- 2 łyżki kakao, pokruszone orzechy i pokrojoną w małe kawałeczki czekoladę. Można dodać kieliszek rumu. Do drugiej części dodajemy sok z cytryny i rodzynki.

Na biszkopt wykładamy ciemną masę, później jasną. Na wierzch wylewamy 2 galaretki cytrynowe.

Przepis Jolanty z Garwolina


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Jola 02.04.2011 07:32
nie wszystko co ładne to dobre... i odwrotnie... warto spróbować ... polecam...

Kasia 01.04.2011 19:03
szczerze... nie wygląda zbyt zachęcająco...

Reklama
Reklama
Reklama