piątek, 27 września 2024 15:21
Reklama

Racuchy drożdżowe

Pyszny sposób na zaspokojenie słodkich potrzeb. Idealny gdy musimy nakarmić całą rodzinę.

 

 

 

 

 

Składniki

  • 50 dag  mąki
  • 2 jaja
  • 35 dag mleka
  • 10 dag cukru
  • sól
  • 3 dag drożdży
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

W ciepłym mleku rozpuszczamy sól, cukier i drożdże. Następnie dodajemy mąkę i jaja, wyrabiamy łyżką do otrzymania jednolitej masy. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte nakładamy metalową łyżką, moczoną w oleju na gorący tłuszcz. Smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Przepis Krystyny z Garwolina


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama