sobota, 13 grudnia 2025 10:44
Reklama
Reklama

Biegiem do wiosny! XII GPZG startuje 16 kwietnia

Gotowi na pozimowe otwarcie sezonu biegowego? 16 kwietnia startuje XII edycja Grand Prix Ziemi Garwolińskiej – imprezy biegowej dla całych rodzin. Przed nami cztery biegi i warto wziąć udział we wszystkich. Dlaczego? Z okazji 600-lecia Garwolina organizatorzy przygotowali dla zawodników niespodziankę! Grand Prix Ziemi Garwolińskiej to cykl biegów organizowanych przez Stowarzyszenie Truchtacz.pl oraz Centrum Sportu i Kultury w Garwolinie. Wydarzenie na stałe wpisało się w kalendarz biegowych imprez w Garwolinie. Na starcie zawodów za każdym razem licznie ustawiają się całe rodziny, bo dzięki różnym dystansom dopasowanym do możliwości, w imprezie może wziąć udział każdy od dzieci – nawet tych w wieku przedszkolnym, przez młodzież i na dorosłych kończąc. Ci ostatni mają do przebiegnięcia około 5 km.

- Popularyzacja biegania jako najprostszej formy ruchu oraz rekreacji ruchowej jako jednego z elementów zdrowego trybu życia, umożliwienie sprawdzenia swoich sił i możliwości w rywalizacji sportowej, a także aktywizacja społeczności lokalnej poprzez propagowanie aktywnego spędzania wolnego czasu to cele, które przyświecają nam w organizacji tego wydarzenia już od 12 lat. Z wielką niecierpliwością czekamy na rozpoczęcie kolejnej edycji i zapraszamy tych, którzy jeszcze się wahają. To wydarzenie jest dla wszystkich – mówi Jarosław Kargol, dyrektor Centrum Sportu i Kultury w Garwolinie.

Pierwszy w cyklu „Bieg do wiosny” odbędzie się w niedzielę, 16 kwietnia, na terenach przy zbiorniku retencyjnym w Garwolinie. Biegi dla dzieci rozpoczną się o godzinie 15:00. Dorośli wystartują o godzinie 15:30. Kolejne zawody odbędą się maju, we wrześniu i w październiku.

Każdy, kto weźmie udział w biegu jest zwycięzcą, dlatego na mecie wszyscy zawodnicy otrzymują pamiątkowe medale. A te tym razem będą wyjątkowe, bo i rok jest wyjątkowy.

- Z okazji jubileuszu 600-lecia Garwolina przygotowaliśmy 4 wyjątkowe medale, które, niczym puzzle, po złączeniu ułożą się w jubileuszowe logo. Mamy nadzieję, że będzie to nie tylko świetna motywacja, by wziąć udział we wszystkich biegach, ale także piękna pamiątka – podkreśla Michał Kopik, prezes Stowarzyszenia Truchtacz.pl.

Zapisy na kwietniowy bieg już się rozpoczęły. Organizatorzy zachęcają, by skorzystać z możliwości rejestracji online. To nie tylko ułatwienie dla nich, ale także dodatkowe korzyści dla startujących. Zapisani przez Internet dostają numery imienne, ważne na wszystkie zawody cyklu. Nie trzeba więc zapisywać się na następne biegi. Wystarczy zabrać ze sobą numer i stawić się na starcie.

Laureaci poszczególnych biegów staną na podium i otrzymają dyplomy. Klasyfikacja generalna zostanie utworzona na podstawie punktów zdobytych w trzech najlepszych biegach danego zawodnika. Wygra ten, kto będzie miał na swoim koncie najmniejszą liczbę punktów, ponieważ punkty w poszczególnych biegach będą przyznawane według systemu: 1 miejsce – 1 punkt, 2 miejsce – 2 punkty itd. Na zwycięzców całego cyklu czekają puchary i nagrody rzeczowe.

Szczegółowy regulamin oraz link do zapisów znajduje się na www.truchtacz.pl oraz www.csik.garwolin.pl.

mat. pras.

gpzg23 1 plakat


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
KOMENTUJECIE
Autor komentarza: Wojtek63Treść komentarza: W ostatnich 6 miesiącach w ramach testów konsumpcyjnych jadłem następujące produkty: 1. Kiełbasa końska pikantna i łagodna. 2. Salami z osła. 3. Salami z dzika z truflami. 4. Truflowe salami z daniela. 5. Kiełbasa ze świni mangalica. 6. Słonina wędzona ze świni mangalica. 7. Kiełbasa z gęsi. Te wszystkie rozpływające się w ustach rarytasy kupiłem za pośrednictwem krakowskiego internetowego sklepu, który w swojej nazwie ma węgierską paprykę. Do czego zmierzam? Wilka jeszcze nie jadłem. Jadłem zapewne inne polskie psy w postaci wietnamskiej chińszczyzny w np. pięciu smakach :-). Osobiście lubię chińszczyznę. No cóż, co kraj to obyczaj. Zatem dziwię się negatywnym reakcjom na jedzenie w/w produktów. Polską świnię, krowę, kurę, gęś i kaczkę można jeść. To jest O.K. i bardzo... hehehe humanitarne :-). Natomiast trąby słonia (Afryka) i świeżego móżdżku małpy (ChRL) nie. Wracając do węgierskich produktów. Dla mnie top 5 to: 1. Salami truflowe z daniela (156 pln/kg) 2. Kiełbasa z koniny pikantna (ok. 80 pln/kg) 3. Salami z osła (ok. 75 pln/kg) 4. Salami z dzika z tryflami (156 pln/kg) 5. Słonina wędzona z mangalicy (75 pln/kg) Smacznego !!!Data dodania komentarza: 13.12.2025, 05:17Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: mieszkaniecTreść komentarza: A gmina Garwolin ? A inne gminy ?Data dodania komentarza: 12.12.2025, 23:19Źródło komentarza: Gmina Łaskarzew z pełnym dofinansowaniem na budowę sieci kanalizacyjnej w Woli ŁaskarzewskiejAutor komentarza: Na mchu jadaliTreść komentarza: Nie rób sobie żartów.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:48Źródło komentarza: Zmodernizowali SUW za 16 mln złAutor komentarza: EQTreść komentarza: W Garwolinie był amerykański Mikołaj, na watykańskiego były wyśrubowane kryteria.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:46Źródło komentarza: Wigilia dla Jaźwińskich seniorów – uroczyste zakończenie cyklu „Danie Wspólnych Chwil z Fundacją Biedronki”
Reklama
Reklama