sobota, 13 grudnia 2025 13:08
Reklama
Reklama

Dietetyk ? jak zostać? Ile zarabia?

Ludzie zwracają coraz większą uwagę na właściwe odżywianie, starają się prowadzić zdrowy styl życia. Jeśli jednak potrzebują pomocy przy zmianie nawyków żywieniowych ? mogą skorzystać z porady dietetyka. Tematyka związana z prawidłową dietą Cię interesuje? Chciałbyś układać indywidualne jadłospisy dla pacjentów? Być może kariera dietetyka jest właśnie dla Ciebie. Kim jest dietetyk i co robi? Zapotrzebowanie na specjalistów dietetyki nie spada ? w serwisie Pracuj.pl jest obecnie blisko 100 ogłoszeń skierowanych do przedstawicieli tego zawodu. Dietetyk zajmuje się układaniem jadłospisu dla pacjentów, którzy mają problemy zdrowotne ? mowa tu nie tylko o nadwadze, ale również niedowadze. Zawód ten wymaga bardzo szerokiej wiedzy na temat budowy oraz funkcjonowania ludzkiego organizmu, a także technologii żywienia. Co więcej, dietetyk powinien cały czas się rozwijać i aktualizować wiedzę. Wyróżnić można trzy rodzaje specjalistów:

- Dietetyk kliniczny ? dba o właściwe odżywianie osób chorych, aby ich stan zdrowia uległ poprawie albo się nie pogorszył.

- Psychodietetyk ? zajmuje się osobami, których zaburzania związane z odżywianiem mają podłoże psychiczne.

- Dietetyk sportowy ? jego zadaniem jest doradztwo w kwestii dobrania odpowiedniej diety do konkretnej dyscypliny sportowej aby można było osiągnąć lepsze efekty.

Dietetyk ? wykształcenie

Według przepisów kwalifikacje do wykonywania zawodu dietetyka można zdobyć poprzez studia wyższe ( zdobycie dyplomu licencjata albo magistra). W prywatnych gabinetach dietetycznych mogą jednak pracować osoby, które skończyły kurs dietetyka albo szkołę policealną o wskazanym kierunku.

  1. Ukończenie studiów kierunkowych

Dyplomowani dietetycy są darzeni największym zaufaniem pacjentów oraz pracodawców. Studia można ukończyć zarówno na uczelni państwowej jak i prywatnej.

  1. Ukończenie szkoły policealnej ? specjalista dietetyk albo dietetyk

To dość szybkie rozwiązanie na możliwość pracy w zawodzie ? okres edukacji trwa bowiem tylko rok.

  1. Ukończenie kursu

Kursów dietetyki jest naprawdę dużo. Jest to szybki sposób na zdobycie podstawowej, specjalistycznej lub zaawansowanej wiedzy z zakresu dietetyki ? wszystko zależy od konkretnej oferty edukacyjnej.

Zarobki dietetyka

Wszystko zależy od miejsca pracy oraz doświadczenia i wykształcenia. Dietetyk w małym miasteczku może zarobi na pewno mniej niż doświadczony specjalista w dużym mieście. Zarobki w renomowanym prywatnym gabinecie mogą przynosić zysk w wysokości nawet 20 tysięcy miesięcznie.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
KOMENTUJECIE
Autor komentarza: EQTreść komentarza: Chłopy to tylko o piłce i jedzeniu.😆Data dodania komentarza: 13.12.2025, 09:23Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: bedokTreść komentarza: Bambiniści i weganie dostaną zawału albo białej gorączki czytając twój komentarz.Data dodania komentarza: 13.12.2025, 08:48Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: Wojtek63Treść komentarza: W ostatnich 6 miesiącach w ramach testów konsumpcyjnych jadłem następujące produkty: 1. Kiełbasa końska pikantna i łagodna. 2. Salami z osła. 3. Salami z dzika z truflami. 4. Truflowe salami z daniela. 5. Kiełbasa ze świni mangalica. 6. Słonina wędzona ze świni mangalica. 7. Kiełbasa z gęsi. Te wszystkie rozpływające się w ustach rarytasy kupiłem za pośrednictwem krakowskiego internetowego sklepu, który w swojej nazwie ma węgierską paprykę. Do czego zmierzam? Wilka jeszcze nie jadłem. Jadłem zapewne inne polskie psy w postaci wietnamskiej chińszczyzny w np. pięciu smakach :-). Osobiście lubię chińszczyznę. No cóż, co kraj to obyczaj. Zatem dziwię się negatywnym reakcjom na jedzenie w/w produktów. Polską świnię, krowę, kurę, gęś i kaczkę można jeść. To jest O.K. i bardzo... hehehe humanitarne :-). Natomiast trąby słonia (Afryka) i świeżego móżdżku małpy (ChRL) nie. Wracając do węgierskich produktów. Dla mnie top 5 to: 1. Salami truflowe z daniela (156 pln/kg) 2. Kiełbasa z koniny pikantna (ok. 80 pln/kg) 3. Salami z osła (ok. 75 pln/kg) 4. Salami z dzika z tryflami (156 pln/kg) 5. Słonina wędzona z mangalicy (75 pln/kg) Smacznego !!!Data dodania komentarza: 13.12.2025, 05:17Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: mieszkaniecTreść komentarza: A gmina Garwolin ? A inne gminy ?Data dodania komentarza: 12.12.2025, 23:19Źródło komentarza: Gmina Łaskarzew z pełnym dofinansowaniem na budowę sieci kanalizacyjnej w Woli Łaskarzewskiej
Reklama
Reklama