sobota, 13 grudnia 2025 13:11
Reklama
Reklama

Aby ocalić stare nagrobki. Dzięki facebookowi

Stare nagrobki Garwolin i okolice ? to nazwa nowej strony na facebooku, której celem jest ocalenie od zapomnienia wyjątkowych nagrobków. Profil powstał kilka tygodni temu. Od tego czasu, twórca przypomina czytelnikom o nagrobkach zlokalizowanych na terenie powiatu garwolińskiego, w których pochowane są osoby, mające znaczący wpływ na lokalną historię.

Z dotychczasowych postów można dowiedzieć się m.in. o ministrze spraw wewnętrznych Rządu Narodowego z czasów powstania listopadowego Aleksandrze Stanisławie Bnińskim, spoczywającym w Miastkowie Kościelnym. Autor w innych postach zwraca uwagę na wyjątkowość nagrobków, ich oryginalną konstrukcję. Przytacza także wyryte w płytach epitafia.

- Moim celem jest ocalenie od zapomnienia wyjątkowych nagrobków. Na ten moment chciałbym zwrócić uwagę szerszego grona ludzi na fakt, że takie nagrobki istnieją i że są zagrożone zupełnym zapomnieniem. Mam nadzieję, że uświadamianie społeczności w tym zakresie doprowadzi do sytuacji, w której przynajmniej nagrobki takie nie będą likwidowane, co już samo w sobie stwarza możliwość ich odrestaurowania w przyszłości ? przyznaje twórca profilu Adam Makulec.

Link do profilu Stare nagrobki - Garwolin i okolice

Łukasz Korycki


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
KOMENTUJECIE
Autor komentarza: EQTreść komentarza: Chłopy to tylko o piłce i jedzeniu.😆Data dodania komentarza: 13.12.2025, 09:23Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: bedokTreść komentarza: Bambiniści i weganie dostaną zawału albo białej gorączki czytając twój komentarz.Data dodania komentarza: 13.12.2025, 08:48Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: Wojtek63Treść komentarza: W ostatnich 6 miesiącach w ramach testów konsumpcyjnych jadłem następujące produkty: 1. Kiełbasa końska pikantna i łagodna. 2. Salami z osła. 3. Salami z dzika z truflami. 4. Truflowe salami z daniela. 5. Kiełbasa ze świni mangalica. 6. Słonina wędzona ze świni mangalica. 7. Kiełbasa z gęsi. Te wszystkie rozpływające się w ustach rarytasy kupiłem za pośrednictwem krakowskiego internetowego sklepu, który w swojej nazwie ma węgierską paprykę. Do czego zmierzam? Wilka jeszcze nie jadłem. Jadłem zapewne inne polskie psy w postaci wietnamskiej chińszczyzny w np. pięciu smakach :-). Osobiście lubię chińszczyznę. No cóż, co kraj to obyczaj. Zatem dziwię się negatywnym reakcjom na jedzenie w/w produktów. Polską świnię, krowę, kurę, gęś i kaczkę można jeść. To jest O.K. i bardzo... hehehe humanitarne :-). Natomiast trąby słonia (Afryka) i świeżego móżdżku małpy (ChRL) nie. Wracając do węgierskich produktów. Dla mnie top 5 to: 1. Salami truflowe z daniela (156 pln/kg) 2. Kiełbasa z koniny pikantna (ok. 80 pln/kg) 3. Salami z osła (ok. 75 pln/kg) 4. Salami z dzika z tryflami (156 pln/kg) 5. Słonina wędzona z mangalicy (75 pln/kg) Smacznego !!!Data dodania komentarza: 13.12.2025, 05:17Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: mieszkaniecTreść komentarza: A gmina Garwolin ? A inne gminy ?Data dodania komentarza: 12.12.2025, 23:19Źródło komentarza: Gmina Łaskarzew z pełnym dofinansowaniem na budowę sieci kanalizacyjnej w Woli Łaskarzewskiej
Reklama
Reklama