O walorach miodu przekonywał Władysław Mitura z garwolińskiej pasieki. Pszczelarz mówił o niemal zbawiennym wpływie miodu i pyłku na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. W dalszej części happeningu odbyły się konkursy dla uczniów. Wybierano najlepszą recepturę własnego musli oraz hasło promujące zdrowy styl życia. Uczniowie musieli z zawiązanymi oczami rozpoznać jak najwięcej składników sałatki. Nie zabrakło gier i zabaw sportowych oraz testów wiedzy. Jak stworzyć odżywkę do włosów na bazie naturalnych składników pokazały uczennice Technikum Usług Fryzjerskich.
Kulminacją obchodów było oczywiście śniadanie serwowane dla wszystkich uczniów. W porannym menu m.in. gotowana kukurydza, mus jabłkowy, kanapki z pastą z ciecierzycy, płatki śniadaniowe i soki.
Pod wrażeniem zaangażowania nauczycieli i uczniów szkoły byli wczoraj goście. Wśród nich byli m.in. poseł Grzegorz Woźniak, starosta Marek Chciałowski, dyrektor wydziału edukacji starostwa Jerzy Duchna, burmistrz Garwolina Tadeusz Mikulski, Renata Liszewska i Elżbieta Gugała z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Garwolinie, st. asp. Tadeusz Gregorczyk z Komendy Powiatowej Policji w Garwolinie oraz przedstawiciele firm współpracujących ze szkołą w ramach akcji prozdrowotnych.
łk
Napisz komentarz
Komentarze