sobota, 28 września 2024 07:24
Reklama

Sommelier - po raz pierwszy

To były historyczne, bo pierwsze takie warsztaty w historii Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie i powiatu garwolińskiego. Wszystkie tajemnice wina przed uczniami odkrył światowej sławy sommelier Bogdan Migas. Warsztaty sommelierskie rozpoczęły się wykładem, w którym Bogdan Migas przybliżył historię wina, opowiedział o czynnikach mających wpływ na jakość wina oraz przedstawił najpopularniejsze szczepy win - Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah.   W drugiej części spotkania uczniowie ZSP nr 2 w Garwolinie uczyli się serwować wino. Mieli możliwość indywidualnego ćwiczenia otwierania wina, nalewania i serwowania pod czujnym okiem eksperta. Pan Bogdan uczył również dekantacji wina, czyli zlewania znad osadu. Ta czynność cieszyła się największym zainteresowaniem i zaangażowaniem młodzieży. Prowadzący warsztaty zwrócił uwagę na właściwą ocenę wina w kolejności oko, nos i usta. Uczestnicy warsztatów otwierali, dekantowali i degustowali różne rodzaje win. Były to między innymi Prosecco Franco Amoroso, Belizza Sauvignon Blanc&Semillon, Primitivo Villa Puccini, Belizza Chardonnay, Meżżek Syrah, Mon Amour Viognier&Chardonnay - wszystkie sponsorowane przez firmę Platinum Wines.   mat.pras./oprac. jd fot.mat.pras.

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
smakosz 19.05.2016 09:38
w tej śmiesznej wiosce pija się tylko denaturat a w "lepszych" domach "nalewki" na spirytusie z przemytu. Jeśli wino to tylko słodkie z tesco, także te warsztaty psu na budę.

Reklama
Reklama
Reklama