Reklama
To były historyczne, bo pierwsze takie warsztaty w historii Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie i powiatu garwolińskiego. Wszystkie tajemnice wina przed uczniami odkrył światowej sławy sommelier Bogdan Migas.
Warsztaty sommelierskie rozpoczęły się wykładem, w którym Bogdan Migas przybliżył historię wina, opowiedział o czynnikach mających wpływ na jakość wina oraz przedstawił najpopularniejsze szczepy win - Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah.
W drugiej części spotkania uczniowie ZSP nr 2 w Garwolinie uczyli się serwować wino. Mieli możliwość indywidualnego ćwiczenia otwierania wina, nalewania i serwowania pod czujnym okiem eksperta. Pan Bogdan uczył również dekantacji wina, czyli zlewania znad osadu. Ta czynność cieszyła się największym zainteresowaniem i zaangażowaniem młodzieży. Prowadzący warsztaty zwrócił uwagę na właściwą ocenę wina w kolejności oko, nos i usta. Uczestnicy warsztatów otwierali, dekantowali i degustowali różne rodzaje win. Były to między innymi Prosecco Franco Amoroso, Belizza Sauvignon Blanc&Semillon, Primitivo Villa Puccini, Belizza Chardonnay, Meżżek Syrah, Mon Amour Viognier&Chardonnay - wszystkie sponsorowane przez firmę Platinum Wines.
mat.pras./oprac. jd
fot.mat.pras.
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze