niedziela, 20 października 2024 22:14
Reklama

Przez żołądek... po Laur Marszałka

To już ostatni dzwonek, aby zgłosić swój produkt do konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Właśnie trwa jego IX edycja. Propozycje swoich wyrobów kulinarnych można zgłaszać tylko do 29 lutego. Warto, bo do wygrania są cenne nagrody rzeczowe, a laureaci dodatkowo mogą zamieszczać na swoich wyrobach logo konkursu. Popularność produktów tradycyjnych rośnie z roku na rok nie tylko wśród konsumentów, ale też wśród producentów. Coraz częściej największą rolę przy wyborze produktów odgrywają jakość i smak potraw, a nie sam ich wygląd.

? Właśnie w tym miesiącu kończy się nabór wniosków do konkurs o Laur Marszałka. Warto wziąć w nim udział, by promować to, co swojskie, smaczne i zdrowe. Tym bardziej, że coraz więcej ludzi szuka na półkach sklepowych właśnie zdrowej tradycyjnej żywności ? podkreśla wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska.

Do tej pory nagrodzono już ponad 100 producentów z Mazowsza. W ubiegłym roku Laur Marszałka zdobyły m.in. takie wyroby jak: boczek rolowany, staropolski sernik świąteczny, pasztet warzywny, miód wielokwiatowy ?Wesoła Pszczółka?, a także powidła śliwkowe bez cukru czy ser królewski wędzony.

Ci, którzy nie skorzystali jeszcze z szansy zaprezentowania swoich wyrobów, mogą to zrobić do 29 lutego. Do tego czasu można przesyłać zgłoszenia. Wystarczy wypełnić formularz dostępny na stronie Sekretariatu Regionalnego KSOW Województwa Mazowieckiego pod linkiem http://mazowieckie.ksow.pl/news/entry/7341-ix-edycja-konkursu-o-laur-marszalka-wojewodztw.html i przesłać go na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa.

Konkurs organizowany jest zarówno dla producentów indywidualnych (produkujących żywność wyłącznie na potrzeby własne), jak i przedsiębiorców (prowadzących zarejestrowaną działalność gospodarczą). W obu grupach jest do wyboru aż osiem kategorii: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje.

mat.pras./oprac. jd


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama