Szkolenie zakończyło się Ogólnopolskim Konkursem Kulinarnym dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych z całej Polski. Zadaniem, które organizatorzy postawili przed dwuosobowymi zespołami, polegało na przygotowaniu dania głównego. ?Kulinarnym bohaterem? miała być polędwica wieprzowa. Nie można było zapomnieć o regionalnych produktach Podlasia.
Nauczyciele biorący udział w konkursie zostali przypadkowo podzieleni na dwuosobowe grupy. Czas na przygotowanie potrawy wynosił godzinę. Do dyspozycji były jedynie surowce znajdujące się na stoisku targów. Iwona Kiełt, której los przydzielił koleżankę z Nysy, przygotowała danie składające się z polędwiczek wieprzowych panierowanych w serze korycińskim wiejskim, puree z pasternaku z dodatkiem masła z filipowa, pomidorów zapiekanych, pesto z bazyli z orzechami laskowymi z czosnkiem kwaszonym.
Smak i sposób przygotowania potrawy doceniło jury m.in. Robert Sowa, Joseph Seelesto (znany z programu Top Chef) czy prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni Jerzy Pasikowski. Garwolińsko-nyski duet zajął trzecie miejsce i wszedł z skład laureatów pierwszego takiego konkursu w kraju.
- Poziom konkursu był bardzo wysoki. Brali w nim udział min. kucharze pracujący zawodowo i dodatkowo uczący w szkole. Największą trudnością było to, że startowaliśmy w ciemno, nie znaliśmy surowców, więc nie było możliwości wcześniejszego zaplanowania receptury ? przyznaje zadowolona Iwona Kiełt (na zdjęciu pierwsza po lewej).
Drugi etap projektu ?Gotuj lokalnie? będzie obejmował warsztaty praktyczno- teoretyczne dla uczniów przeprowadzone w ZSP nr 2. Ostatnim akcentem będzie ogólnopolski konkurs kulinarny na danie główne wykorzystujące produkty regionalne, w którym uczniowie powalczą o pięciodniowy kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.
mat. pras.
Napisz komentarz
Komentarze