czwartek, 28 listopada 2024 11:42
Reklama

Chleb z solą wypadową

8 piekarni z powiatu garwolińskiego znalazło się na liście 646 przedsiębiorstw, w których inspektorzy sanitarni stwierdzili posiadanie lub nabycie soli o przeznaczeniu przemysłowym, tzw. soli wypadowej. Listę opublikowała wczoraj Fundacja Pro-Test. Sanepid podkreśla, że sól nie stanowiła zagrożenia dla naszego zdrowia. Afera solna wyszła na jaw niemal dokładnie rok temu. Wtedy pracownicy garwolińskiego sanepidu otrzymali od prokuratury listę podejrzanych hurtowni, które dostarczały sól wypadową oznaczoną jako spożywczą. ? Po stwierdzeniu, że dane przedsiębiorstwo zaopatrywało się w sól ze wskazanego przez prokuraturę miejsca, sól była natychmiast wycofywana z użytku i odsyłana do hurtowni ? mówi Małgorzata Gadoś, Powiatowy Państwowy Inspektor Sanitarny w Garwolinie.

Główny Inspektor Sanitarny podał Fundacji Pro-Test listę przedsiębiorców z branży żywnościowej, u których stwierdzono sól wypadową. Wspomniana lista nie obejmuje jednak producentów m.in. wyrobów mięsnych, mleczarskich i przetwórstwa rybnego, których kontrola leży w kompetencji Głównego Inspektoratu Weterynarii. - Na wniosek Fundacji Pro-Test w sprawie ujawnienia informacji publicznej GIW nie udostępnił bowiem listy producentów, u których stwierdzono sól wypadową. W związku z tym Fundacja Pro-Test skieruje przeciwko GIW sprawę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego o ujawnienie tej listy, ponieważ nadrzędnym prawem konsumentów jest prawo do informacji ? informuje Pro-Test.

8 piekarni na "solnej" liście

Sól spożywcza różni się od soli wypadowej większym procentowym udziałem chlorku sodu, mniejszą zawartością wody, mniejszą zawartością siarczanu sodu oraz większą zawartością substancji przeciwzbrylającej. - Stanowczo podkreślam, że w przeprowadzonej przez niezależne jednostki naukowe oraz ekspertów naukowych, na podstawie wnikliwej analizy pełnej dokumentacji, w tym wyników badań przeprowadzonych przez biegłych ekspertów wyznaczonych przez Prokuraturę Okręgową w Poznaniu prowadzącą śledztwo w tej sprawie, ostatecznej ocenie ryzyka potwierdzony został brak bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia ludzi związany z ewentualnym spożyciem środków spożywczych wyprodukowanych z użyciem soli wypadowej ? informuje w piśmie do fundacji Marek Posobkiewicz, p.o. Głównego Inspektora Sanitarnego.

Na liście 646 przedsiębiorstw z całego kraju znalazło się osiem firm z terenu powiatu garwolińskiego zajmujących się wypiekaniem pieczywa oraz wyrobami cukierniczymi.

GIS podkreśla jednak, że przedsiębiorstwa świadomie nie oszukiwały swoich klientów. - Należy podkreślić, że podmioty te nabywały produkty oznakowane jako sól spożywcza, a nie przemysłowa (wypadowa), a zatem dokonywały zakupów w dobrej wierze. Przedsiębiorcy w sytuacji, gdy powzięli informacje, że potencjalnie mogli zakupić sól przemysłową podejmowali we własnym zakresie, w ramach kontroli wewnętrznej, działania polegające na wycofaniu zakupionej soli lub produktów z jej udziałem ? dodaje Marek Posobkiewicz.

jd/łk/mat.pras.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama