Najczęstszej ekspozycji na dym tytoniowy podlegali pracownicy i klienci lokali gastronomicznych (barów i pubów w 32%, dyskotek i klubów muzycznych w 25%, kawiarni w 22%, restauracji w 17%). Najrzadziej do konsumpcji wyrobów tytoniowych dochodziło w placówkach służby zdrowia i obiektach kulturalnych (2%), centrach handlowych (5%) i szkołach (8%). Ponowne badania przeprowadzone w 2009 r., wykazały istotną poprawę w ograniczeniu biernego palenia w miejscu pracy, wśród kobiet z 37%, odsetek narażenia zmniejszył się do12%, natomiast wśród mężczyzn z 47% do 19%.
Ta ewidentna poprawa ochrony przed inhalacją dymu tytoniowego przypisywana jest ogólnemu spadkowi częstości palenia wśród dorosłej populacji kraju. Związana jest także z wprowadzeniem ustawy ograniczającej palenie tytoniu w miejscach pracy i miejscach publicznych. Swoje miejsce w podnoszeniu świadomości społeczeństwa o szkodliwości dymu tytoniowego, mają także kampanie edukacyjne realizowane od początku lat 90-ych m.in. 31 maja - ?Światowy Dzień Bez Tytoniu? oraz listopadowy ?Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu?. Miejmy na uwadze własne zdrowie oraz szanujmy zdrowie innych osób. Szczególną troską otaczajmy dzieci i pozwalajmy im wzrastać w czystym środowisku. ?Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu? niech będzie okazją do podjęcia bardzo ważnej decyzji ? zerwania z uzależnieniem.
PSSE Garwolin/oprac. jd
fot. sxc.hu
Napisz komentarz
Komentarze