W kategorii kucharz ZS nr 2 w Garwolinie reprezentowały: Zuzanna Ipniarska i Alicja Ćwiek z klasy 4 TŻiUG. Uczennice przygotowały „Ceviche z sera korycińskiego i łososia z chrupką rzodkiewką i pistacją z dodatkiem cytrusowego sosu demi glace”. Daniem głównym był „Zraz z kaczki z serem korycińskim i kindziukiem na kaszotto warzywnym z chrustem z kiszonej kapusty oraz żelką żurawinową". Nastolatki zdobyły drugie miejsce.
W kategorii cukiernik Ewelina Gugała i Maja Rusak z klasy 4 TŻiUG garwolińskiej Dwójki przygotowały „A'la panna cotta na ciasteczku daktylowym z żelką borówkowo wiśniową z puree z nerkowca i sosem wiśniowym”. W kategorii kelnerskiej szkołę z Garwolina reprezentowały Aleksandra Błażejczyk i Eliza Gładysz z klasy 5 TŻiUG. W pierwszym etapie uczestnicy mieli wykonać nakrycie stołu dla dwóch gości z wylosowanych kart menu, w drugim sporządzali koktajl bezalkoholowy z wylosowanych surowców, natomiast trzeci etap polegał na wyserwowaniu wylosowanego wina bezalkoholowego zgodnie z techniką kelnerską. Zespół ZS w tej kategorii zajął pierwsze miejsce.
W czasie trwania konkursu dwie uczennice szkoły Wiktoria Domarecka i Anastazja Jurewicz z klasy 2 TŻiUG wzięły udział w szkoleniu cukierniczym pod okiem profesjonalnego cukiernika.
- Składamy podziękowania dla naszego absolwenta Jacka Garnka kucharza restauracji „Ogniem i piecem” za pomoc w przygotowaniu do konkursu. Uczennicom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów – podsumowują nauczycielki przedmiotów zawodowych gastronomicznych Marta Szymborska i Renata Głowala.
zsp2garwolin.pl
Napisz komentarz
Komentarze