piątek, 27 września 2024 09:30
Reklama

Kulinarne sukcesy w międzynarodowej stawce

11 marca w Białymstoku odbyły się zmagania w międzynarodowym konkursie gastronomicznym w kategorii kelner, cukiernik, kucharz. Sukcesy odniosły uczennice Zespołu Szkół nr 2 w Garwolinie. Zasięg konkursu był międzynarodowy. Oprócz 12 zespołów z Polski startowały też zespoły z Litwy oraz Francji. Zadaniem uczestników w kategorii kucharz było przygotowanie czterech porcji zakąski  z wykorzystaniem sera korycińskiego i czterech porcji dania zasadniczego, którego głównym składnikiem miał być drób oraz ser koryciński.

W kategorii kucharz ZS nr 2 w Garwolinie reprezentowały: Zuzanna Ipniarska i Alicja Ćwiek z klasy 4 TŻiUG. Uczennice przygotowały „Ceviche z sera korycińskiego i łososia z chrupką rzodkiewką i pistacją z dodatkiem  cytrusowego sosu demi glace”. Daniem głównym był „Zraz z kaczki z serem korycińskim i kindziukiem na kaszotto warzywnym z chrustem z kiszonej kapusty oraz żelką żurawinową". Nastolatki zdobyły drugie miejsce.

W kategorii cukiernik Ewelina Gugała i Maja Rusak  z klasy 4 TŻiUG garwolińskiej Dwójki przygotowały „A'la panna cotta na ciasteczku daktylowym z żelką borówkowo wiśniową z puree z nerkowca i sosem wiśniowym”. W kategorii kelnerskiej szkołę z Garwolina reprezentowały Aleksandra Błażejczyk i Eliza Gładysz z klasy 5 TŻiUG. W pierwszym etapie uczestnicy mieli  wykonać nakrycie stołu dla dwóch gości z wylosowanych kart menu, w drugim sporządzali koktajl bezalkoholowy z wylosowanych surowców, natomiast trzeci etap polegał na wyserwowaniu wylosowanego wina bezalkoholowego zgodnie z techniką kelnerską. Zespół ZS w tej kategorii zajął pierwsze miejsce.

W czasie trwania konkursu dwie uczennice szkoły Wiktoria Domarecka i Anastazja Jurewicz z klasy 2 TŻiUG wzięły udział w szkoleniu cukierniczym pod okiem profesjonalnego cukiernika.

- Składamy podziękowania dla naszego absolwenta Jacka Garnka  kucharza restauracji „Ogniem  i piecem” za pomoc w przygotowaniu do konkursu. Uczennicom gratulujemy i  życzymy dalszych sukcesów – podsumowują nauczycielki przedmiotów zawodowych gastronomicznych Marta Szymborska i Renata Głowala.

zsp2garwolin.pl


Kulinarne sukcesy w międzynarodowej stawce

Kulinarne sukcesy w międzynarodowej stawce

Kulinarne sukcesy w międzynarodowej stawce

Kulinarne sukcesy w międzynarodowej stawce

Kulinarne sukcesy w międzynarodowej stawce

Kulinarne sukcesy w międzynarodowej stawce


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama